Xander Hasaart

Xander Hasaart
Xander Hasaart is eigenaar van Par Hasard. Deze op het Belgische frietkot gebaseerde zaak heeft vijf vestigingen, de zesde is in ontwikkeling.

‘‘Weinig handelingen, hoge kwaliteit, alles vers. Dat zijn de uitgangspunten in al onze vestigingen. Ik groeide op in Maastricht en kwam als kind regelmatig in een Belgische frietkot. Zoiets miste ik in de Randstad. Een tot in detail uitgedacht concept heb ik nooit gehad. De eerste twee jaar heb ik aan de Ceintuurbaan in Amsterdam gaandeweg uitgetest wat werkt en wat niet. We wilden een bourgondische, gezellige sfeer neerzetten. Volgens ons hoort er bij een frietje gewoon een goed glas wijn. Ook was meteen duidelijk dat we hoge kwaliteit en service wilden leveren. En dat lukt, want onze friet eindigt telkens hoog in alle tests. Waar dat aan ligt? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Goede friet is zacht vanbinnen, knapperig vanbuiten en goudgeel van kleur. Friet is friet, het is geen kaviaar of truffel.

Je wilt geen ‘wow, wat bizar lekker!’-reacties, gewoon ‘lekker!’ is goed genoeg. We gebruiken altijd de beste aardappelen. Samen met de leverancier testen we regelmatig de samenstelling, zoals de hoeveelheid zetmeel. Nu we meer vestigingen hebben, zie ik het als mijn belangrijkste taak om een team te verzamelen dat gemotiveerd is om goed werk te leveren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de aardappelen zorgvuldig gespoeld worden, om het teveel aan zetmeel kwijt te raken. Als één medewerker dat een keer niet goed doet, wordt de kwaliteit meteen minder. Ook in onze fish-&-chips proef je die continue keuze voor kwaliteit. We gebruiken verse kabeljauwrug, dat is duurder dan diepvriesvis, maar zoveel lekkerder! Het huisgemaakte bierbeslag geeft de vis een knapperig jasje.”