De laatste foodtrends, interessante ontwikkelingen en een selectie bijzondere producten uit Sligro’s assortiment die we graag onder de aandacht willen brengen. That’s what’s cooking!

De groentefluisteraar
De Japanse chef Toshio Tanahashi ziet de markt als een tempel en de groenten als goden. Hij begroet ze dan ook graag en reist de hele wereld over om ‘shojin ryori’, een boeddhistische, vegetarische kookstijl, te promoten als het nieuwe health food.

Glittercappu
Om de ogen mee uit te steken op Instagram: koffie met eetbare glitters. De glittercappuccino werd bedacht door een koffieketen in Mumbai en vloog via social media de wereld over.

Beestachtig borrelen
In New York City is een café geopend waar ook honden welkom zijn, en dat is bijzonder in de VS vanwege de strenge hygiënecodes. In het hippe Boris & Horton kunnen behalve koffie, bier en wijn ook halsbanden, bandana’s en hondensnacks besteld worden.

Knapperig brood
Ambachtelijke look, lekker knapperig en tjokvol… insecten. Een Finse bakkerij zocht een ingrediënt om zijn brood knapperiger te maken en vond de oplossing in gemalen krekels. Elk brood dat ze bakken bevat krekelmeel van 70 krekels.

Hot in Londen
In Londen kan het niet gek genoeg als het om warme chocolademelk gaat. De meest luxe versies worden geserveerd met toppings die variëren van een wolk marshmellow, geschaafde chocolade en zoute karamel tot koekjes en verschillende sauzen.

Croissantvariaties
De croissant blijft zichzelf opnieuw uitvinden. Zo is in Californië de crossushi populair, een croissant gevuld met sushi. Verder zijn ook gespot: een Aziatische variant met gezouten ei, een matcha-croissant en een pikzwarte houtskoolcroissant.

Romige schuimkraag
Bier wordt meestal getapt met behulp van koolzuurgas, maar een aantal grote bierproducenten experimenteert nu met het tappen van bier met behulp van stikstof. Dat zorgt voor een romige schuimkraag die langzaam optrekt en een volle smaak.

Hippe wijn
Hij is hip, hij is cool: Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Deze wijn kan zich in verschillende gedaantes presenteren, afhankelijk van de bodem, de ligging en de wijnmaker. Deze smaragd van Domäne Wachau heeft de prachtige naam Himmelstiege en heeft een frisse geur met citrus en een vleugje mandarijn. In de smaak: rijp geel fruit, peer, limoen en mineralen. In de afdronk de typische witte pepersensatie.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd (per fles, art.nr. 451285)

Avontuurlijk grillen
Met de GrillRing is het een avontuur om te grillen, bakken en braden. Creëer eenvoudig verschillende warmtezones om zowel vis, vlees of groente bij een perfecte temperatuur te garen. De plaat wordt door de vlammen gelijkmatig verhit zodat de kans op verbranding nihil is. De ring ‘zweeft’ bovendien, waardoor eventueel overtollig vet in de schaal verdwijnt. De GrillRing is gemaakt van hoogwaardig 8mm gehard staal en bestaat uit vier onderdelen. Verkrijgbaar in twee varianten en maten.

Afdekplaat (per stuk, art.nr. 045975)
Grillring (per stuk, art.nr. 045971)
Vuurschaal (per stuk, art.nr. 045963)
Zuil (per stuk, art.nr. 045968)

Drie-eenheid
Chef-kok Hans van Wolde ontwikkelde drie elegante én betaalbare glazen waarin je meerdere soorten drank kunt serveren: “Veel glazen, veel keuzes! Ik wilde een glas waarin zowel speciaalbier, gin-tonic, rode wijn als een dikke Bourgogne kan worden geserveerd, een glas waar bubbels, dessertcocktails en dessertwijn in passen en een glas waar frisdrank, lichte rode wijn, mixdranken en witte wijn heerlijk in smaken. Zulke glazen kon ik niet vinden, daarom heb ik ze zelf maar ontwikkeld. Met het resultaat ben ik zeer tevreden.”

Wijn/champagneglas (per 6, art.nr. 037726)
Wijnglas (per 6, art.nr. 037725)
Gin-tonicglas (per 6, art.nr. 037724)

Kleurrijke groentecrèmes
Groentecrèmes: handig, tijdbesparend en makkelijk te calculeren! De nieuwe crèmes van FRSH Matters zijn sous-vide gegaard, puur en zonder toevoegingen. Echt 100% groente dus! Door de sous-vide garing zijn de crèmes bovendien vol van smaak, voedingswaarden, vitaminen en kleur. Het assortiment crèmes wisselt per seizoen.

Groentecrème Zoete Aardappel (per stuk, art.nr. 048567)
Groentecrème Knolselderij (per stuk, art.nr. 048556)
Groentecrème Doperwt (per stuk, art.nr. 048550)
Groentecrème Rode biet (per stuk, art.nr. 048563)

Makkelijk roken
De Bradley Smoker maakt roken met een constante kwaliteit eenvoudig. Je stelt gewoon het digitale display in en hebt er verder geen omkijken naar. Deze rookkast werkt met smaakversterkende bisquetten die elk gedurende 20 minuten worden verbrand. Dit voorkomt temperatuurschommelingen én erg hoge temperaturen waarbij gassen, zuren en harsen de smaak van het product beïnvloeden. Geschikt om koud en warm te roken. Voor koud roken wordt de cold smoke adaptor aanbevolen.

Bradley Smoker (per stuk, art.nr. 043856)

Nederlandse quinoa
Lola Quinoa is een zuiver natuurproduct dat in Nederland op duurzame wijze wordt geteeld door een groep toegewijde telers. De quinoa wordt geproduceerd binnen een korte, transparante keten. Onbespoten, weinig food miles en makkelijk traceerbaar tot aan de teler. Verkrijgbaar in de varianten volkoren, gepoft, getoast (kort geroosterd dus voller van smaak) en als meel.

Lola Quinoa volkoren (per 3,5 kg, art.nr. 038233 / per 750 g, art.nr.838571)
Lola Quinoa gepoft (per 750 g, art.nr. 038240)
Lola Quinoa getoast (per 3,5 kg, art.nr. 038242)
Lola Quinoa meel (per 3 kg, art.nr. 038241)

Handig doseren
De diepgevroen smoothies van Pinguin zijn makkelijk in gebruik en dankzij de mini-staafjes handig te doseren. Even ontdooien en direct klaar voor gebruik. Ze bevatten geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of smaakversterkers. Verkrijgbaar in verschillende varianten. Deze groene smoothie bevat 40% sinaasappelsap, 17% komkommer, 16% appel, 13% groene meloen, 10% spinazie, 2,5% citroensap en 1,5% gember puree. Doordat ingrediënten zeer snel in te vriezen, worden voedingsstoffen en vitamines behouden. Lekker, gezond en puur.

Pinguin Easy Green Smoothie (per zak, art.nr. 043856)

Kaviaar uit de boom
Restaurant P.Y.T. in Los Angeles komt vlees- en vismijdende gasten tegemoet met een vegan caviar service: kaviaar gemaakt van tonburi, de zaden van de Japanse zomercypres.

Menuutje zonder
In tegenstelling tot veel van zijn collega’s ziet de Baskische driesterrenchef Eneko Atxa het als een uitdaging om te koken voor mensen met speciale dieetwensen. Hij bedacht maar liefst 18 menu’s, variërend van glutenvrij en zuivelarm tot veganistisch en alcoholvrij.

Bitterzoet
Als het aan de Finse bierexpert Anikó Lehtinen ligt, worden desserts vaker opgediend met bier. Daarbij is het doseren net zo belangrijk als het afstemmen van smaken. Voor bier in combinatie met zoet geldt volgens Lehtinen de regel: less is more.