Vispho met kraakheldere makreelbouillon

Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur wachttijd

3 verse makrelen, schoongemaakt, maar
met kop
1 venkel
1 kleine winterwortel, geschild
4 stuks steranijs
2 kaneelstokjes
5 kruidnagels
5 pimentkorrels
1 limoen, in partjes
6-8 pijlstaartinktvissen, schoongemaakt
1 el zonnebloemolie
4 teentjes knoflook, in plakjes
handje schoongemaakte mosselen
2 laurierblaadjes
4 tomaten, gehalveerd
vissaus, naar smaak
75-100 g instantnoedels
chili-olie, naar smaak

1. Snijd de makreel in moten. Snijd de onderste helft van de venkel grof (houd het loof apart). Rooster de makreel met de gesneden venkel, wortel, steranijs, kaneel, kruidnagel, piment en limoen in een braadslee circa 25 minuten in een oven van 180ºC.
2. Snijd de pijlstaartinktvis in ringen. Verhit de olie in een ruime soeppan en bak hierin de ringen en tentakels met de knoflook op zeer hoge stand 1 minuut (laat de knoflook niet verbranden!). Schep alles op een schaal. Bak in dezelfde pan zonder olie de mosselen tot ze opengaan. Schep de mosselen bij de pijlstaart.
3. Doe de laurierblaadjes met de tomaten en 2 liter water in de soeppan. Schep de makreel en garnituur erbij, schraap ook de restjes uit de braadslee en voeg toe. Breng rustig aan de kook, zet dan direct laag en laat ruim een half uur op circa 70ºC trekken.
4. Zeef de bouillon door een natte (kaas)doek. Breng de bouillon op smaak met vissaus. Eventueel kun je nog wat visvlees van de makreel plukken en toevoegen, mits dit niet te droog is.
5. Schep de noedels in een kom, schenk de bouillon erover en maak af met de inktvis, mosselen, de rest van de venkel (dungesneden), het venkelkruid, chili-olie en extra garnituur naar keuze.

Garnituurvariaties
verse kruiden: (Thaise) koriander, (Thaise) basilicum, munt
extra groenten: bosui, jonge prei, wortel
extra vis: gare kreeft, garnalen, dunne reepjes rauwe makreel of kingfish
platte rijstnoedels, miehoen, rijst
smaakmakers: rode peper, limoen, vissaus, sriracha, chili-olie, versgeraspte gember

Tip
In plaats van noedels of mihoen kun je ook kiezen voor gare rijst als zetmeelcomponent.

Kcal per persoon: 230