Rum revival

Rum is terug van weggeweest! De eeuwenoude drank is mede dankzij de populaire zomercocktails bezig met een wereldwijde revival. Daarbij ontdekken steeds meer liefhebbers van een goed glas whisky dat de luxere, rijpere rums niet te versmaden zijn.

De succescombinaties
Met name in de zomer is rum populair door bekende cocktails waar de drank de basis van vormt. Zoals de mojito, caipirissima (de rumvariant van de caipirinha) en de daiquiri. De zoete smaak van (witte) rum met friszure limoen is al jaren een succescombinatie. Bruine rum wint aan populariteit, vooral onder liefhebbers van whisky die toe zijn aan iets nieuws. De rum wordt dan gedronken zoals een single malt whisky: puur of met ijs.

Het verschil tussen wit en bruin
De basis van rum is suikerriet. Dat verklaart meteen waarom de drank vooral in het Caribisch gebied wordt gemaakt. Suikerriet groeit namelijk het best in een tropisch of subtropisch klimaat. Uit de stengels van het riet wordt een siroop geperst, waar vervolgens de (witte) rum uit wordt gedistilleerd. Na lagering in bijvoorbeeld eikenhouten vaten, ontstaat bruine rum. Bruine rum heeft dus langer gerijpt, is hierdoor complexer van smaak en wordt daarom vaak puur gedronken. Voor cocktails als de cuba libre en mojito gebruik je meestal witte rum.

Rum met dubbele rijping
Zin in een ambachtelijk gemaakte, verfijnde rum met een rijk smaakpalet? Probeer dan eens een rum van Plantation met zijn kenmerkende dubbele rijping. Na distillatie rijpt de rum eerst in het land van oorsprong. In dat tropische klimaat komt de drank in jonge bourbonvaten op leeftijd. Daarna wordt de rum verscheept naar Frankrijk, waar deze in koele kelders verder rijpt op authentieke cognacvaten. Deze techniek van dubbele rijping is eigenlijk al heel oud, maar uniek voor de hedendaagse rum.

Bij Sligro vind je vier verschillende rums van Plantation.
●  Plantation 3 Stars: een witte ‘instapper’: toegankelijk van smaak, ideaal voor cocktails. Een blend van de beste rums uit drie landen Barbados, Jamaica en Trinidad. Je proeft subtiele specerijen, bloemen en vanille.
●  Plantation Original dark: een blend van bruine rums uit Trinidad die hebben gerijpt in bourbonvaten. Het aroma is rokerig, met hints van banaan, citrusschil en kruidnagel. De ideale rum voor een cocktail met cola.
●  Plantation Grande Reserva 5 jr: een rijpe rum met veel rondeur. Perfect om puur te drinken, met ijs of in een luxe cocktail.
●  Plantation Guatemala Gran Anejo: met een alcoholpercentage van 42 procent is deze rum het pittigst van allemaal. Een ronde smaak waarin je vanille proeft. Voor de echte fijnproever!

Rumweetjes
●  De betere witte rums hebben meestal enkele jaren gerijpt.
●  Rum is het oudste distillaat ter wereld.
●  De bekendste en wellicht ook oudste mix met rum is de cuba libre. Bruine rum, cola en een schijfje limoen. Het drankje is al rond 1900 ontstaan.
●  Goedkopere bruine rums hebben hun kleur vaak niet door rijping gekregen, maar doordat er karamel aan is toegevoegd.

Rum shrubb (6-10 personen)
500 ml witte rum
100 ml watermeloenlikeur
200 ml grenadinesiroop, Monin
2 kaneelstokjes
1 pluk chilistripes, Sligro Spice Market
2 steranijs
1 el piment, gekneusd
3 kruidnagelen
crushed ijs

1. Doe alle ingrediënten in een gesteriliseerde fles of pot van circa 1,5 liter. Schud goed en laat 1-2 weken intrekken.
2. Zeef de shrubb en schenk in een schone fles.
3. Serveer in glazen met veel crushed ijs en wat bruisend water.

Coolly (4 personen)
200 ml rum
150 ml kokoswater
6 limoenen, sap
300 ml Pur Sucre De Canne, Monin
crushed ijs
4-8 lychees, ter garnering

1. Schenk alles in een kan en roer goed door. Plaats in de koeling.
2. Doe veel crushed ijs in glazen en vul af met de rummix. Garneer met lychees.

Papacoco (4-6 personen)
1 papaja, in stukjes
300 ml romige kokosmelk
300 ml witte rum
75 ml kokossiroop, Monin
1 tl vanille-extract
snufje nootmuskaat
crushed ijs
Mix de papaja en kokosmelk in de blender.

  1. Roer de rum, siroop, vanille en nootmuskaat door het papaja-kokosmengsel.
  2. Vul glazen met crushed ijs en schenk de cocktail erover. Serveer direct, zodat de papaja de kokosmelk niet kan laten schiften.