Rendang

Voor 4 personen

750 g runderriblappen, in blokjes van ca. 5 centimeter
6 banaansjalotten, fijngehakt
10 teentjes knoflook, fijngehakt
3 steranijs
4 6 kafir lime leaves (djerek poeroet, vers)
2 stengels sereh, gekneusd
5 cm gember, geschild en fijngehakt
5 cm galanga, geschild en fijngehakt
1 liter kokosmelk
1 klein stukje kurkuma
400 g basmatirijst
2 el geraspte kokos
paar bosuitjes, in schuine plakjes gesneden
1 limoen, in partjes of plakjes
1 rode peper, in ringetjes

1. Breng het vlees met de sjalot, knoflook, steranijs, lime leaves, sereh, gember, galanga, 300 ml kokosmelk en 200 ml water in een ruime stoofpan zonder deksel aan de kook. Laat op lage stand rustig koken.
2. Schep af en toe door en controleer regelmatig: voeg, als het vocht grotendeels is verdampt opnieuw 300 ml kokosmelk toe en zet dan het deksel schuin op de pan. Herhaal dit totdat het vlees gaar is, maar niet uit elkaar valt (roer dus niet al te vaak) en de kokos bijna is verdampt. Dit duurt in totaal circa 2 uur, waarbij het vlees op een gegeven moment braadt in het overblijvende kokosvet.
3. Breng water aan de kook, rasp de kurkuma erboven, laat even trekken en zeef dan de kurkuma eruit Kook de rijst in dit gele water.
4. Rooster intussen de kokos in een droge pan lichtbruin.
5. Schep de rijst op een bord of in een kom, schep de kokos door de rendang en verdeel over de rijst. Garneer met de bosui, limoen en peper.