Plaattaart van geroosterde groenten

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 55 minuten oventijd

2 gele penen
2 oerpenen
2 kleine wortels
2 kleine pastinaken
4 el olie
500 g gemengde paddenstoelen (boleten, anijschampignons, beukenzwammen)
500 g korst- of bladerdeeg
200 g Gruyère, geraspt
100 ml crème fraîche
4 eieren
250 ml slagroom
paar takjes citroentijm
paar takjes rozemarijn
blaadjes paarse basilicum om te garneren

1. Snijd de penen en wortels over de lengte doormidden. Snijd de pastinaak over de lengte in plakken van 1 cm. Schep ze om met twee eetlepels olie en rooster ze 15 minuten in een oven van 220ºC. Bak de paddenstoelen een paar minuten op hoog vuur in de overige olie.
2. Bekleed een bakplaat van 30 x 40 met bakpapier, beleg met het korst- of bladerdeeg en bestrooi met de Gruyère. Bak de bodem met de kaas 5 minuten voor in een oven van 180ºC.
3. Meng de crème fraîche, eieren, slagroom en citroentijm met een mixer. Beleg de deegbodem met de groenten en paddenstoelen en giet het roommengsel erover. Druk de rozemarijn ertussen en bak de taart 35 minuten in de oven tot de vulling is gestold. Serveer gegarneerd met wat paarse basilicum.