Patrijs met druiven, prei en Wittekerke witbier

4 personen

2 patrijzen, op keukentemperatuur
olijfolie
2 el boter

Voor de prei
2 preien, in gelijke stukken van ca 6 cm
2 el boter
2 flesjes Wittekerke witbier
300 g witte druiven
handje kruidensalade (frisée met verse kruiden als bieslook, dragon, kervel)

1. Was de prei goed. Verhit de boter in een hapjespan en voeg de prei en zoveel bier toe tot de prei half onder staat. Laat met het deksel schuin op de pan in 30 minuten gaar worden en laat het bier verdampen. Keer de prei regelmatig. Bak de prei zonder deksel op de pan goudbruin in het vet dat achterblijft als het bier verdampt is.
2. Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Besprenkel de patrijzen met olie. Zet ze in een braadslee en leg er wat plakjes boter op. Strooi de druiven ernaast. Bestrooi alles met peper en zout. Braad de patrijs in de oven in 15 minuten goudbruin. Bedruip af en toe met het braadvocht.
3. Laat de patrijzen 10 minuten rusten. Zet de braadslee met druiven op het vuur en blus af met een half glas witbier. Laat het bier verdampen.
4. Serveer de patrijzen met de prei en de druiven. Meng de kruidensalade met wat olijfolie en zout en leg er een plukje bij.

Kcal per persoon: 480