Echte schoonheid zit vanbinnen. Dat je deze uitspraak zo veel hoort is niet voor niets. Volgens de definitie is schoonheid – of mooiheid – een subjectief iets. Niet iedereen vindt immers hetzelfde liedje of schilderij even mooi, iedereen heeft andere voorkeuren. In deze Exclusief nemen we verschillende uitingen van het begrip ‘mooi’ onder de loep. Wat is mooi eigenlijk? En gaat dat niet veel verder dan uiterlijk?

Hoewel niet iedereen altijd alles even mooi vindt, zijn er toch dingen die universeel aantrekkelijk worden gevonden, of in ieder geval door velen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat de mate van symmetrie in iemands gezicht bepaalt hoe attractief deze persoon door anderen wordt gevonden. Meer symmetrie betekent in dit geval dus meer likes, terwijl in bepaalde kunststromingen juist asymmetrie wordt bejubeld. In culinaire presentaties kan zowel symmetrie als een asymmetrie op het bord zeer aantrekkelijk zijn.

Visueel of inhoudelijk?
Mooi kan ook een inhoudelijke betekenis hebben. Een mooi mens hoeft niet per se fotogeniek te zijn, het kan ook iemand zijn met een gulle lach of een groot hart. Mooi kan bijvoorbeeld ook slaan op een initiatief dat goed is voor mens, dier en natuur. Een prachtconcept in die lijn is het Natuurvlees, waarover we een fijne reportage maakten. Mooi is ook verbonden met gezond: wie fit is heeft vaak een prettige uitstraling. Meer over gezondheid en eten lees je in maar liefst twee artikelen.

Een mooi begin is het halve werk
Het ontbijt is een belangrijke maaltijd, want hiermee wordt de basis gelegd voor de rest van de dag. Een goed ontbijt zorgt voor minder behoefte aan tussendoortjes. Een eiwitrijk ontbijt werkt daarbij het best. Het duurt namelijk langer om eiwitten te verteren dan koolhydraten en al die tijd heeft een mens, normaal gesproken, geen trek. Eiwitten houden dus eigenlijk langer ‘tevreden’. Als je zo’n ontbijt vervolgens aanvult met vrolijk gekleurd (tropisch) fruit, dan heb je een gerechtje dat gewoonweg te mooi is om nee tegen te zeggen.

Verandering van spijs…
…doet eten. Maar een mooi vormgegeven gerecht doet dat ook! Of blader snel door naar de intens roze, zachtzure rabarber, waarmee we inspirerende en heel uiteenlopende gerechten maakten.

‘Alles heeft z’n schoonheid, alleen ziet niet iedereen dat altijd’

Mooie feiten

1. In ons land bestaan bijna 170 goede doelen die worden erkend door ledenorganisatie Goede Doelen Nederland.

2. Het Engelse woord ‘beauty’ is afgeleid van het oud-Franse ‘beauté’, dat op zijn beurt weer is afgeleid van het Latijnse ‘bellus’. Het Italiaanse ‘bello’ is direct afgeleid van het Latijn.

3. Het best betaalde fotomodel van dit moment is Kendall Jenner, met een geschat inkomen van 20 miljoen.