Het voorjaar is culinair gezien een van de mooiste seizoenen of in ieder geval een seizoen waar velen van ons, horecaprofessionals én hun gasten, naar uitkijken. Dag knollen en kool, kom maar door met jonge seizoensgroenten! Ook jong vlees als kalf, lam en piepkuiken hoort hierbij. En zeg je jong, denk dan ook eens aan culinaire toppers als jonge, verse kaas.

Wie jong doet, jong ontmoet
Ook zeer creatief en een lust voor het oog zijn de recepten met (groene) voorjaarsgroenten. Met hun knalgroene kleur zijn het de ultieme lentegerechtjes. Helemaal de moeite waarde zijn de gerechten op basis van verse, jonge kaas. Niet alleen een ware trend, ook qua smaak supergoed passend bij dit seizoen. En als we het dan toch over jong hebben, hoe ga jij om met de jongste gasten in de horeca? Wij ontfutselden vier chefs, zelf vader of moeder, de handigste tips.

‘Alleen als de kinderen zich vermaken, kun je als ouders rustig zitten eten’

Springerig

Zeg je jong, dan zeg je sappig en dat geldt vooral voor verse bladgroenten als sla en spinazie. We gingen daarom op bezoek bij Green Specialties (vanaf pagina 58), een leverancier die zijn bladgroenten in de volle grond teelt. Zij werken volgens het principe ‘vanmorgen op het land, vanmiddag bij de klant’. Verser en sappiger kan dus niet! Ook heerlijk speels en fris zijn onze lenterecepten vanaf pagina 44, met onder meer springerige kiemgroenten en knalgroene voorjaarsfavorieten. Geschikt voor jong en oud!

Heerlijk kalfsvlees
Kalfsvlees van Meierijsche Roem staat gelijk aan een mals, mager en licht verteerbaar stukje vlees. Jong en eerlijk vlees uit eigen land, dat jaarrond verkrijgbaar is. Op zich al heerlijk bijzonder en gecombineerd met zachte kruiden is dit kalfsvlees helemaal een ware delicatesse. Meijersche Roem staat sinds de oprichting in 2009 voor de hoogste kwalteit kalfsvlees in Nederland.

JONGE feiten

1. Een baby kent voor de geboorte al het verschil tussen bitter, zoet en zuur, maar kan pas 4 maanden na geboorte de smaak ‘zout’ onderscheiden.

2. Zo’n grappig torentje van romanesco weegt gemiddeld tussen de 30 en 35 gram.

3. Buffelmozzarella wordt gemaakt om binnen 24 uur na productie gegeten te worden, bij ‘gewone’ mozzarella is dat 2 tot 3 weken.