De laatste maanden van het jaar staan voor vrijwel iedereen in het teken van feest. Gasten kijken uit naar de kerstdagen of het nieuwjaarsfeest, horecamedewerkers bereiden zich voor op een drukke tijd. Van kerstborrel tot zakendiners, alles moet er extra mooi uitzien en… extra feestelijk smaken!

Eten is beleven, dat beamen de vier cateraars die we interviewden voor deze Exclusief. Met alleen een goed gerecht kom je er niet, mensen verwachten dat ook aan de presentatie de nodige aandacht wordt gegeven. Creativiteit en inventiviteit is daarbij een belangrijke factor. Presenteer bijvoorbeeld je voorgerecht in een glazen stolp of serveer een cocktail in een reageerbuisje.

Feestjuwelen
Geef je ogen de kost bij ons feestelijk pick & mix buffet. Prachtige minigerechten waar je bijna niet uit kunt kiezen / Of wat te denken van de gekleurde pasta’s die door hun presentatie echte feestelijke pareltjes zijn geworden. Ook van juweelachtige klasse: het exotische fruit van verspartner Smeding. Van carambola tot pitahaja, met deze juwelen maak je elke gast blij. Maar hoe mooi je gerecht er ook uitziet, alles valt of staat toch met de kwaliteit ervan. Het Premium-ijsassortiment van Sanissimo was al van topkwaliteit, maar is nu ook nog eens uitgebreid met vier varianten bavarois. Want juist met de feestdagen mag je best wel eens gebruikmaken van convenience­producten, mits van goede kwaliteit.

‘We merken dat er veel vraag is naar biologische ingrediënten en streekproducten. En dat is in de feestmaand niet minder’

Henry van der Veer, keukencoördinator bij De Preuverie

Gooien of serveren?

Elk jaar worden in ons land een slordige 64.000 huwelijken gesloten en dat maakt de bruiloft tot een van de meest voorkomende grote feesten. Het gooien van rijst op een bruiloft is bijna wereldwijd een traditie. De rijst moet namelijk regen voorstellen en regen staat voor welvaart, geluk en vruchtbaarheid. Beter tegen food waste is het natuurlijk om rijst niet te gooien, maar te serveren in een lekker gerecht.

Feestfeiten

1. In een fles champagne zitten ongeveer 49.000 bubbels.

2. De duurste verjaardag ooit was de 50e van de sultan van Brunei. Kosten: 27,2 miljoen euro.

3. De eerste cocktailshakers hadden naar verluid de vorm van een pinguïn.

Trend: cross-over eten & drinken

Eten dat je kunt drinken en drankjes die je kunt eten, het lijkt wel de wereld op zijn kop. ‘Souping’ is al een tijdje helemaal hot, want dit vloeibare eten kan immers altijd en overal! En nu met de feestdagen in aantocht zijn het vrolijk gekleurde en mooi versierde cocktails wat de klok slaat. Maar dan in eetbare vorm: verbazingwekkend (en) lekker!