In de huidige tijd lijkt de wereld steeds kleiner te worden door onder meer goedkopere vliegreizen en internet. Tegelijkertijd is een soort tegenbeweging ontstaan. Er is een sterke hang naar lokale producten en authentieke recepten, we willen minder footprint en beginnen steeds meer in te zien dat wat van dichtbij komt minstens zo lekker kan zijn.

In deze Exclusief kijken we wel even over de grens, maar dan de nabije grens met onze buren België en Duitsland. Want wat van ver komt is lekker, maar een goede buur is nog altijd beter dan een verre vriend. En dat geldt zeker als je je culinair wilt laten inspireren.

Het bier en de worst voorbij
Onze zuiderburen zijn natuurlijk meesters in (speciaal)bier en chocolade, ook als die worden verwerkt in recepturen. Daarom vind je vanaf pagina 39 de heerlijkste recepten met wild én Belgisch bier. En Roger van Damme vertelt vol vuur over zijn passie voor patisserie. Onze oosterburen daarnaast doen in de keuken veel meer dan worst en friet bakken. Wat dacht je van flammkuchen met trendy toppings en Sauerkraut in een nieuw jasje?

Flammkuchen
Flammkuchen zijn ontzettend hot en het enige wat je nodig hebt – naast deeg en beleg natuurlijk – is een vlammend hete oven. Je kunt flammkuchen bij de borrel serveren, als ontbijt en zelfs als zoet gerecht. En de belegmogelijkheden zijn helemaal oneindig. Heerlijke recepten en heel veel flamm­kucheninspiratie vind je hier.

Ondernemingen uitgelicht
1. Brasserie Net even Anders in Son laat zich inspireren door de Belgische keuken
2. Bij Het Schnitzelparadies in Roermond, Venlo en Maastricht dragen de medewerkers Duitse klederdracht
3. Restaurant Kartoffel in Utrecht is volledig Duits georiënteerd
4. La Becasse in Aken is aangesloten bij Crossing Borders, een samenwerkingsverband in de Euregio

Bier bij de buren
Overal ter wereld wordt bier gedronken en daarnaast groeit de belangstelling voor speciaalbieren en microbrouwerijen. In de top 10 wereldwijde bierconsumptie staan onze Belgische zuiderburen op de tiende plaats en onze Duitse oosterburen op de zevende. België produceert meer dan duizend soorten bier, afkomstig van zo’n 180 grote en kleine brouwerijen en consumeert ongeveer 110 liter bier per persoon per jaar. Bij de Duitsers ligt dat, ondanks hun reputatie van bierdrinkers, rond de 124 liter, omgerekend ongeveer een flesje per dag.