In deze editie van Exclusief probeerden we al het goede uit de keukens van Azië in één nummer te vangen. Niet te doen natuurlijk, want de Japanse keuken is niet te vergelijken met de Koreaanse of de Filipijnse. Alle verschillende, rijke smaken uit het hele continent hebben inmiddels een vaste plek gevonden op de Europese menukaarten. En kruiden en specerijen vormen een continue bron van inspiratie. Het resultaat is een editie die bruist van smaak en kleur!

 

Multi-culti pho

De herkomst van pho is mysterieus. Er zijn mensen die beweren dat de oorsprong Frans is en de naam een verbastering van pot-au-feu, een runderstoofgerecht. Anderen denken dat de oorsprong in China ligt en dat de naam is gebaseerd op een voor ons onuitspreekbaar Chinees woord. Hoe dan ook is pho hét nationale gerecht van Vietnam, al zijn er ook daar verschillen. In Noord-Vietnam geeft men de voorkeur aan een ingetogen variant, terwijl ze er in Zuid- Vietnam juist allerlei ingrediënten als hoisinsaus en verse, groene kruiden aan toevoegen.

 

 

ASIAN TO GO

Geen werelddeel zo divers als Azië en al helemaal op culinair vlak. Van de elegante Japanse keuken tot de geraffineerde Indonesische en van de lichte Thaise tot de veelzijdige Chinese keuken. Verras je gasten met klassiekers, al dan niet met een twist of meng verschillende stijlen met elkaar. Eén ding hebben al deze gerechten gemeen: ze zijn populair, trendy, boordevol smaak en fantastisch als ‘on the go’-gerecht.

Maar ook cool te drinken

‘Verrassend’ is nog zacht uitgedrukt: verdiep je in kwaliteitssake en er gaat een hele wereld voor je open. Aroma’s van bloemen, specerijen, sappig fruit of noten stuiven uit je glas. En het wordt nog mooier, want foodpairing met sake kán bijna niet misgaan.

FUNKY TEA COCKTAILS

Theedrinken saai? Niet als je het hebt over deze uit Azië overgewaaide trend: funky tea cocktails. Uitgekiende, verfijnde smaakcombinaties van thee, alcoholische dranken, kruiden en specerijen.

ASIAN FOR KIDS

Naast al deze inspiratie zoomen we in deze editie ook in op Asian for kids. Want juist voor kinderen heeft de Aziatische keuken veel te bieden vanwege de veelzijdige smaken. Met een beetje creativiteit maak je de gerechten toegankelijk, lekker en ook nog eens leuk om te zien.

Zoals je ziet; Azië is niet in één Exclusief te vangen en eigenlijk niet in één leven te doorgronden. Het is en blijft een bron van inspiratie en laat dat nou precies onze intentie zijn voor Exclusief. Veel leesplezier!