IJs van pistache-wittechocoladepasta

Hoodgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 1 uur stoven

½ pompoen
6 el zonnebloem- of maisolie
1 el korianderzaad
25 g sesamzaad (of sesampasta)
3 gedroogde rode pepertjes
50 g gepelde amandelen
½ tl kaneel, gemalen
2 kruidnagels
2 tl komijnzaad
1 tl anijszaad
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
600 g lamsnek, in blokjes
2 dl runderbouillon, van tablet
1 blikje gepelde tomaten (450 g)
50 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
25 g 100% pure chocolade, geraspt
4 tortilla’s
2 el korianderblaadjes, gehakt

1. Boen de pompoen goed schoon (laat de schil zitten), verwijder de zaden en snijd in parten van circa 2 cm. Hussel om in een kom met 2 eetlepels olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de pompoenparten 10 minuten in een oven van 200°C.
2. Maal het korianderzaad, 20 gram sesamzaad, pepertjes, amandelen, kaneel, kruidnagel, komijnzaad en anijszaad met 2 eetlepels olie tot een pasta.
3. Verhit de overige olie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten. Bestrooi de blokjes lamsvlees met peper en zout en bak ze met de uien rondom bruin.
4. Schep de kruidenpasta bij het vlees in de pan en bak het 2 minuten mee. Giet de bouillon en de gepelde tomaten erbij en voeg de abrikoos toe. Laat het gerecht circa 1 uur sudderen tot de saus mooi dik is en het vlees gaar. Roer de chocolade erdoor.
5. Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking en rooster het overige sesamzaad lichtbruin in een droge koekenpan. Warm de pompoen even op in de oven.
6. Serveer de mole met de tortilla’s, geroosterde pompoen, gehakte koriander en geroosterd sesamzaad.

Tip: lekker met een salade van radijs en jonge bladspinazie.