Mini kreeftburgers

10 stuks

2 diepvrieskreeften
100 ml visfond
100 ml room
10 zwarte burgerbuns (zie extra recept)
citroenmayonaise
kropsla

Extra recept zwarte burgerbuns (12 stuks)
4 zakjes inktvisinkt
500 g tarwebloem
8 g gedroogde gist
zout
1 el zwart sesamzaad

1. Gaar 2 diepvrieskreeften, ontdooid en schoongemaakt, in 100 ml visfond met 100 ml room.
2. Zeef en snijd de staarten in schuine plakken.
3. Warm 10 zwarte burgerbuns (zie extra recept) op in de oven. Snijd de broodjes doormidden en bestrijk de snijkanten met 3 à 4 el citroenmayonaise.
4. Leg op de onderste helft een klein blaadje kropsla, daarop plakjes kreeftenstaart of vlees uit de poten. Top met wat mooie blaadjes waterkers. Leg de bovenkant van het broodje erop en zet vast met een prikker.

Extra recept zwarte burgerbuns (12 stuks)
1. Los voor 12 stuks 4 zakjes inktvisinkt (à 2 g) op in 300-325 ml lauw water.
2. Mix 500 g tarwebloem, 8 g gedroogde gist, 5 g zout en het inktviswater in een staande mixer met deeghaak tot een soepel deeg. Laat het deeg een uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
3. Sla het deeg terug en vorm er 12 bolletjes van.
4. Zet ze op een bakplaat met bakpapier. Dek losjes af met ingevet vershoudfolie en laat nog 15 minuten rijzen.
5. Druk de bolletjes plat, kwast in met water en bestrooi met 1 el zwart sesamzaad. Druk de zaadjes iets in het deeg.
6. Laat nog 30 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur tot ze in volume zijn verdubbeld.
7. Bak de broodjes in 15–20 minuten in een oven van 180ºC.