Met sauerbraten gevulde pretzelbroodjes

10 broodjes

500 g runderstoofvlees
rode wijn
1 deel rodewijnazijn
1 tl gemalen foelie
2 el bloem
3 el zonnebloemolie
1 ui, grof gesneden
1 winterpeen, grof gesneden
1 el boter
1 laurierblad
6 jeneverbessen
1 el appelstroop
1 x basisrecept pretzeldeeg
1 el zout
2 el baking soda
fleur de sel

Extra: bakplaat

1. Bestrooi het vlees met flink wat zout en peper. Schenk er wijn en azijn over tot het onder staat. Zet 1 à 2 nachten in de koelkast. Keer het vlees tussendoor een keer.
2. Laat het vlees uitlekken (bewaar de wijn). Leg het vlees op een plank en bestrooi het met foelie en bloem. Verhit de zonnebloemolie in een ruime braadpan en bak hierin het vlees in 10 minuten bruin. Schep af en toe om.
3. Pureer intussen de ui en de winterpeen in een keukenmachine. Schep het vlees uit de pan, voeg de boter toe aan de pan en bak hierin de groenten 10 minuten op hoog vuur. Voeg het laurierblad, de jeneverbessen en de wijnmarinade toe en laat alles even koken.
4. Schep het vlees erbij en laat alles op laag vuur met het deksel op de pan in 2 uur gaar stoven. Roer af en toe en voeg wat wijn toe als het te droog wordt.
5. Schep het vlees, als het zo gaar is dat het uiteen valt, met een schuimspaan in een kom. Meng de appelstroop met het braadvocht en laat het vocht inkoken tot je 100 ml over hebt. Schep dit door het vlees en meng alles door elkaar zodat het vlees in draadjes uiteen valt. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
6. Verdeel het basisdeeg in 10 porties. Kneed het even door en rol er balletjes van. Laat de balletjes op een met olie ingevette bakplaat afgedekt met een theedoek nog een half uurtje rijzen.
7. Druk de bolletjes plat. Neem een plakje in de hand en vul hem met een paar scheppen vlees. Vouw het deeg eromheen en knijp het aan zodat je een gevuld broodje hebt. Leg de broodjes weer op de bakplaat.
8. Breng een pan met 2 liter water aan de kook. Voeg het zout en de baking soda toe (pas op, het gaat een beetje bruisen). Dompel de broodjes een voor een ongeveer 10 seconden onder in het zacht kokende water en schep ze op de met olie ingevette bakplaat. Herhaal dit met de rest van de stukjes deeg. Bestrooi met fleur de sel. Laat ze iets opdrogen en zet ze 20 minuten in een oven van 200°C. Serveer de broodjes direct.

Kcal per stuk: 350