Marc Tibben
Marc Tibben is eigenaar van restaurant Kartoffel, een Duits georiënteerd restaurant aan de gracht van Utrecht.

“Het idee voor Kartoffel ontstond op het Oktoberfest in München, waar ik elk jaar met een groep vrienden geniet van het heerlijke eten en natuurlijk de biertjes. ‘Waarom bestaat zoiets eigenlijk niet in Nederland?’ vroeg ik me af. Daarna ben ik veel naar verschillende plekken in Duitsland gereisd, om inspiratie en ideeën op te doen. Overal waar ik kwam, zag ik families in grote stubes genieten van kwalitatief goed eten tegen een lage prijs. Dat vormde het uitgangspunt voor Kartoffel. We hadden verwacht dat we met die formule vooral veel studenten zouden trekken, maar eigenlijk slaat het bij iedereen goed aan: van zakenmensen in pak tot gezinnen met jonge kinderen. En ook bij Duitsers, ja. In het begin vond ik het best spannend als er Duitse gasten kwamen, want die gaan natuurlijk beoordelen of we alles wel goed doen. Gelukkig krijgen we veel complimenten, bijvoorbeeld over onze schweinshaxe. Die garen we eerst drie uur in bouillon en daarna nog een uur in de oven, waardoor de ham een knapperig speklaagje krijgt. In Duitsland wordt hij echt overal anders gemaakt en als ik onze Duitse gasten moet geloven, is die van ons echt goed. Veel ingrediënten laten we overkomen uit Duitsland, bijvoorbeeld de echte Duitse bratwurst met die specifieke kummelsmaak. Er zijn maar weinig Duitse restaurants in Nederland, wellicht omdat de Duitse keuken niet zo’n goed imago heeft. Maar dat is in mijn ogen niet terecht. Duitse gerechten zijn betaalbaar, eenvoudig, maar kwalitatief echt goed. Probeer het eens!”