Puur lamsvlees van O’Sullivan

Lente kriebels

Het aanbod van jong en mals zuiglam betekent het startschot voor de lamsvleesperiode in het voorjaar. Het is een prachtig seizoensgebonden product dat door de zachte smaak een mooie primeur is voor op de menukaart!

Sligro heeft een uitgebreid lamsvleesassortiment, waaronder het exclusieve Ierse merk O’Sullivan. Op-en-top kwaliteitsvlees met een malse structuur en een pure, delicate smaak. Ierland heeft van nature gunstige omstandigheden voor de veeteelt. Het uitgestrekte groene heuvellandschap is bedekt met vers, sappig en eiwitrijk gras. En door het milde zeeklimaat, met zachte winters en koele zomers, kunnen de schapen en lammeren bijna het hele jaar door buiten hun kostje bij elkaar scharrelen. Dankzij de natuurlijke voeding en ultieme bewegingsvrijheid zijn de dieren mooi bevleesd en is het vlees heel mals en smaakvol.


Hoge standaard
Dankzij het Beef and Lamb Quality Assurance Scheme van de Ierse levensmiddelenorganisatie Bord Bia voldoet Iers vlees altijd aan een hoge standaard. Dit kwaliteitssysteem is een vooruitstrevend programma, waarbij ruim 49.000 Ierse boerenbedrijven zijn aangesloten. Regelmatig wordt gecontroleerd op herkomst van de dieren, diervriendelijkheid, medicijngebruik, voedselveiligheid, duurzaamheid en biodiversiteit. Voor het O’Sullivan lamsvlees werkt Slagerijen Kaldenberg, verspartner van Sligro, samen met speciaal geselecteerde boerenbedrijven in het graafschap Cork – aan de zuidkust van Ierland – om de kwaliteit te garanderen.

 


Zachte smaak
Schapen lammeren van eind november tot en met eind februari. Een paar maanden later breekt het nieuwe lamsvleesseizoen aan. De periode waarin zuiglam vers verkrijgbaar is, loopt grofweg van eind maart tot en met eind juni. De lammeren hebben zich dan vrijwel alleen gevoed met moedermelk en hebben hierdoor een slachtgewicht tussen de tien en veertien kilo. Het jonge zuiglam kenmerkt zich door de lichtroze kleur van het vlees, de zachte smaak en de verfijndheid. Dit maakt het voor een breed publiek toegankelijk. Zelfs de gasten die misschien in eerste instantie sceptisch zijn, zullen aangenaam verrast worden door de zachte smaak.

Gras- of weidelam
Zodra het dier overgaat op het eten van gras, is er sprake van een gras- of weidelam. Hoe ouder het lam, hoe donkerder de kleur van het vlees en hoe karakteristieker de smaak. Er wordt namelijk spier- en vetaanwas gecreëerd, waardoor zowel de kleur als de smaak intenser wordt. Het is dan nog steeds mals en sappig, maar ten opzichte van het zuiglam is het wat steviger. Tot een slachtleeftijd van één jaar mag het lamsvlees heten, daarna krijgt het de benaming schapenvlees.


Van kop tot staart
Zowel zuiglam als graslam kun je van kop tot staart bereiden. Een duurzame manier van verwerking die volop kansen biedt. Door verschillende bereidingswijzen toe te passen binnen je menu, is het margetechnisch interessant om een heel lam in te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om geportioneerde delen te bestellen. Zo zijn de haas en filet heel geschikt om kort en heet te bakken of te grillen. De low and slow bereiding is met name voor de lamsbout en de lamsrack een populaire bereidingswijze.

 


Smaakcombinaties
Dankzij de uitstekende kwaliteit van het O’Sullivan lamsvlees, volstaat een kleine toevoeging van peper en zout. Maar je kunt het ook heel goed combineren met knoflook en verschillende kruiden, zoals basilicum, dragon, rozemarijn, munt, salie en tijm. Door de veelzijdigheid van het vlees kun je volop met de smaak van gerechten spelen. Serveer lamsvlees eens met een bereiding van doperwten, aubergine, courgette of artisjok. Of ga voor een echte lentecombinatie met witte asperges van eigen bodem.


Lamsvlees op de kaart
Breng lamsvlees extra onder de aandacht door een proeverij op de kaart te zetten. Serveer bijvoorbeeld een proeverij met een lamskotelet, een lamsworstje, een lamsstoof en een langzaam gegaarde schouderrollade. Door verschillende delen te gebruiken, is het aantrekkelijk voor de marge en past het goed binnen de no waste-gedachte.