Kip met pit

Een ideale kandidaat voor smaakvolle, exotische gerechten is de Kemper Landhoen, volgens vele topchefs de beste kip van Nederlandse bodem. Een kennismaking.

Het idee waarmee oprichter Herman Kempers zijn bedrijf begin jaren negentig startte: samen met kleinschalige boeren de consument weer laten genieten van smaakvolle, stevige kip van weleer. Inmiddels zijn er door het hele land kippenboeren aan de KemperKip verbonden. Velen zijn overtuigd van de kwaliteit van deze bijzondere hoenders.

 

Ze krijgen de tijd om te groeien
Het biologische Kemper Landhoen is een van de paradepaardjes van KemperKip. Kemper Landhoen is door de Dierenbescherming onderscheiden met de maximale score van 3 Beter Leven-sterren. Het Kemper Landhoen is een kruising van langzaam groeiende rassen. De hoenders groeien op in royale, luchtige hokken waar het daglicht ruimschoots binnenvalt. Binnen hebben ze veel meer ruimte dan in reguliere houderijsystemen en is er gelegenheid om rond te scharrelen in het strooisel. Overdag lopen de kippen buiten in het gras en kunnen ze schuilen onder struiken en bomen. Ze hebben altijd onbeperkt toegang tot voer en drinkwater. Ook is de groeiperiode bijna twee keer zo lang als bij standaardkippen. Dit komt de smaak en de structuur van het vlees ten goede: vol en stevig.

Ze krijgen biologisch voer
Kemper Landhoen krijgt gezond en lekker voer, in een uitgebalanceerde samenstelling. Met minimaal 95 procent biologische, zonder kunstmest geteelde grondstoffen. De voeding bestaat voor minstens 65 procent uit granen en bevat geen dierlijke producten. Verder worden er uit voorzorg geen antibiotica of andere groeibevorderaars gebruikt.

Ze worden op bijzondere wijze geslacht
Bijzonder is dat het slachtproces bij KemperKip niet volautomatisch, maar semi-ambachtelijk gaat. Er komt nog veel handwerk aan te pas. Dit levert een uniek eindproduct op qua snit en houdbaarheid. Na het slachten besterven de kippen in een speciaal koelproces waardoor een mooi, droog eindproduct ontstaat met een optimale, intense kipsmaak en behoud van de mooie vleesstructuur.

 

Ze zijn veilig en traceerbaar
De KemperKip-productieketen is volledig transparant en traceerbaar. Niet voor niets beschikt het bedrijf sinds 2012 over de ISO/FSSC 22000 certificering. Zo is er een centrale dierenarts die boeren met zijn specialistische kennis begeleidt. Eigen bulkwagens leveren het voer bij boeren af, wat eventuele besmetting met gangbaar voer voorkomt. Ook gaan de levende kippen met eigen transportmiddelen naar de slachterij, om zeker te zijn van diervriendelijke transport. Na het slachten van elke kip is er kwaliteitscontrole. Inspecteurs controleren op salmonella en campylobacter. De gehele productieketen van Kemper Landhoen wordt gecontroleerd door de officieel erkende instantie voor biologische producten Skal. Dankzij de traceringstool op de website is de herkomst van elk KemperKip-product te achterhalen.

Ze hebben een iets langere bereidingstijd
KemperKip bereiden? Door de stevige vleesstructuur is de bereidingstijd iets langer dan die van gewone kippen. Bij een hele kip vraagt dit ongeveer 15 minuten extra, afhankelijk van het hele gewicht. De kerntemperatuur dient ten minste 75-78°C te zijn.

Tip: geef ze een Caribische touch
Jamaica’s beroemde jerk geeft een kipgerecht die onmiskenbare smaak van de Cariben. De jerk zorgt voor een zachte textuur en een zoete, pittige en rokerige smaak. Bereid de kip in de oven of op de barbecue.

 

 

Ontdek het assortiment
Bij Sligro vind je zowel hele kippen als technische delen van KemperKip. Zoals filet, filet suprème, dijen, drumsticks en wings. De producten zijn zowel vers als bevroren leverbaar in verschillende verpakkingsvormen. Denk aan onder meer bulk, vacuüm en topseal met begassing.