Kanida Satarpornjittakun
Kanida Satarpornjittakun is eigenaresse en chef van Thai Signature, gevestigd in Den Haag en Alphen aan den Rijn.

“Ik ben opgegroeid in Thailand en kwam naar Nederland toen ik eind twintig was. Uit mijn geboorteland herinner ik me vooral de geuren. In de Thaise keuken worden veel verse kruiden gebruikt, zoals laos en sereh. Die gaan als eerste de wok in, zodat de aroma’s goed vrijkomen. Elke regio in Thailand heeft zo zijn eigen kenmerkende gerechten, maar kruiden worden overal gebruikt. Veel gerechten zijn ook vrij pittig, voor veel Nederlanders iets té pittig. Daarom kun je in ons restaurant bij de meeste gerechten aangeven hoe pittig je het wilt. Er zijn ook gasten die er juist wat extra peper door willen. Ik merk dat de Thaise keuken populair is. Het gebeurt regelmatig dat gasten in Thailand op vakantie zijn geweest en vragen of we een bepaald gerecht kunnen maken dat ze daar bij een kraampje op straat hebben gegeten. De meeste gerechten kunnen we wel maken, ook als ze niet op de kaart staan. Vaak horen we dan dat het zelfs nog lekkerder is dan op vakantie. Niet zo gek, want op straat is de kwaliteit van de ingrediënten minder. Wij gebruiken alleen de beste kwaliteit. Yam koeng foe is ook zo’n gerecht dat we op verzoek maken. Het is een gerecht met gehakte garnalen, met een friszure salade erbij. Dat friszure komt van een zure mangosoort uit Thailand, mamuang tawaai. Die is, ook in Thailand, niet altijd verkrijgbaar. Maar je kunt hem goed vervangen door een grannysmithappel.”