Een kijkje achter de schermen

Hollandse geitenkaas van de Bettinehoeve

De familie Ewijk van de Bettinehoeve in Etten-Leur was een van de pioniers op het gebied van Hollandse geitenkaas. Met hun Bettinehoeve startte ze ooit met twee geiten en groeiden ze in 25 jaar uit tot een modern, ambachtelijk bedrijf. Een kijkje achter de schermen.

Boerenzoon Johan Ewijk was in 1882 een van de eerste Nederlandse geitenboeren. De melk was bestemd voor de productie van geitenkaas. Langzaam breidde de veestapel uit en groeide de productie. Daarnaast nam Ewijk senior vanaf 1986 melk af van melkboeren uit de omgeving die inmiddels ook geiten waren gaan houden. Tegenwoordig zijn dat er veertig. En  richt de Bettinehoeve zich volledig op de productie van verse geitenkaas en de ontwikkeling van nieuwe smaken op basis van beproefde receptuur. In de loop der jaren viel het bedrijf meermaals in de prijzen bij The International Cheese Awards.

Focus op zachte kaas
De Bettinehoeve produceerde in 1994 voor het eerst zachte kazen naast de harde en besloot zich in 2000 hier zelfs op te focussen. Sybren: ‘Iets wat de grotere coöperaties op dat moment nog niet deden. De bakermat van de zachte geitenkazen ligt in Zuid-Frankrijk. Hier gingen we als familie op vakantie en deden mijn ouders ideeën op voor productontwikkeling. De keuze voor zachte geitenkaas is een goede geweest, die mede op basis van vertrouwen in onze eigen receptuur is gemaakt.’

Het bijzondere rijpingsproces
De verse geitenkaas van Bettine is smeuïg en mild van smaak. De gerijpte kaas heeft iets meer structuur. Tijdens het gecontroleerde rijpingsproces daalt het vochtgehalte van de kaas. Dit zorgt voor een structuurverandering, maar ook voor een intensere, licht pittige smaak. Het korstje voorkomt dat de in plakken gesneden gerijpte kaas uitloopt. Deze blijft mooi intact tijdens het grillen of verwarmen in de oven.

Ambachtelijk vers en gerijpt
De ambachtelijke kazen van de Bettinehoeve worden met behulp van moderne middelen geproduceerd. ‘De verse geitenmelk wordt kort tot 74 graden verhit. Na het pasteuriseren voegen we zuursel en stremsel toe’, vertelt Sybren. ‘Na 18 uur is het een vaste substantie die we in kaasdoeken licht persen om uit te laten lekken. De overgebleven wrongel is de basis voor onze kazen. Nadat de verse kaas met behulp van mallen is gevormd, wordt deze geportioneerd. Dezelfde verse kaas dient ook als basis voor onze gerijpte geitenkaas. Na het vormen benevelen we de verse kaas met een schimmelcultuur. Hierdoor ontstaat er een wit korstje tijdens de rijpingsperiode.’

Voor elk eetmoment
Geitenkaas is ontzettend veelzijdig en hierdoor geschikt voor elk eetmoment. Lekker met bier of een glas wijn. De kaas combineert goed met veel ingrediënten. Denk bij kruiden aan basilicum, koriander, munt, rozemarijn, tijm en anijsachtige smaakmakers. En bij fruit aan framboos, kers, abrikoos, citroen, peer, vijg en watermeloen. Qua groenten matcht de geitenkaas goed met pompoen, komkommer, biet, waterkers en olijven. Andere verrassend smaakvolle combinaties zijn: geitenkaas met noten, paddenstoelen, chilipeper, kappertjes, lamsvlees, koffie en zelfs chocolade, koffie of lamsvlees.

Optimale houdbaarheid
De verse kazen van Bettine zijn vacuüm verpakt om zo de optimale houdbaarheid te garanderen. De gerijpte witschimmelkazen voorzien we van een omhulsel van rietjes en een geperforeerde verpakking. Zo kan de kaas blijven ademen. Tip: bewaar de geitenkaas tussen de 0 en 7 graden.

3x milde en pittige kazen van Bettinehoeve
Ontdek 3x Betinne-geitenkazen uit het assortiment van Sligro.

  1. Bettine Naturel is een verse basiskaas die ook verkrijgbaar is als smeerbare spread en lichtpittige kruidenvariant. De Bettine Larde en de Lardinettes zijn omwikkeld met spek. De kleine 15-grams Lardinettes zijn lekker kruidig van smaak door de toppings. Aan de Bettine honing is 10 procent honing toegevoegd, waardoor de kaas een lekker zoet smaakaccent heeft.
  2. De gerijpte geitenkaas Bettine blanc is een romige, licht pittige witschimmelkaas met een verfijnde smaak. De zachte kern is omhuld met een stevige korst. Deze kaas is ook verkrijgbaar als biologische variant, gemaakt van 100 procent biologische geitenmelk.
  3. De acht weken gerijpte blauwschimmel Bettine Bleu en de tien maanden natuurlijk gerijpte Bettine Grand Cru zijn halfharde geitenkazen. Ze hebben een pittige smaak en matchen perfect met een goed glas wijn.