Hert: ook in de zomer

Traditioneel gezien is hert verbonden aan het herfst- en winterseizoen, met een piek in de decembermaand. Ben je een chef met lef en wil je je gasten verrassen? Dan serveer je in de lente en de zomer Cervena, een smaakvol stukje hertenvlees uit Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland heeft een geweldige reputatie op vleesgebied. Dankzij de goede kwaliteit en heerlijke smaak wordt het rund- en lamsvlees daarvandaan over de hele wereld geëxporteerd. Een tot nu toe goed bewaard geheim is het Cervena hertenvlees van Silver Fern Farms. Het is lekker mals, smaakvol, en matcht prima met zonnige smaken.


Passie en ervaring
De omstandigheden voor veeteelt zijn in Nieuw-Zeeland perfect: het landschap is uitgestrekt, het klimaat gunstig en de lucht zuiver. Combineer je dat met het alom aanwezige sappige gras en de passie en ervaring van de boeren, dan heb je een solide basis voor een gezonde veestapel. Hierbij staan dieren welzijn, duurzaamheid en aandacht voor het milieu centraal. In 1970 werd in Nieuw-Zeeland de eerste vergunning verleend om herten te fokken en inmiddels vind je er ruim 2.500 hertenfarms, goed voor grofweg 1 miljoen herten.


Constante smaak en kwaliteit
Nieuw-Zeelandse boeren zijn dus al decennia gespecialiseerd in het houden van herten. Deze kuddedieren hebben continu alle vrijheid en groeien onder de meest natuurlijke omstandigheden op. Dit, gecombineerd met de aandacht voor het welzijn van de dieren, zorgt voor een constante hoge kwaliteit en smaak van het hertenvlees. De dieren voeden zichzelf op de eindeloze weiden en worden alleen als het écht nodig is bijgevoerd met hooi. Groeihormonen en preventieve antibiotica komen er niet aan te pas en mede dankzij de maximale slachtleeftijd van drie jaar heeft het vlees een fijne textuur en is het uitermate mals. Tijdens het verschepen rijpt het verse vlees vacuüm, zodat het in perfecte conditie via Fresh Partner Ruig Wild en Gevogelte in de Sligrovestigingen of via de bezorgservice bij de klant belandt.

 

 

Tweemaal trendy
Het verse Cervena hertenvlees is snel te bereiden en komt bij een maximale kerntemperatuur van 55°C voor een medium-rare garing het beste tot zijn recht. Daarnaast is het perfect op de barbecue te bereiden, nog steeds een belangrijke trend in de horeca. Ook trendy: dit hert past prima binnen een gezonde levensstijl. Hertenvlees is van nature mager, rijk aan eiwitten, ijzer en zink en voorzien van essentiële vitaminen, waaronder vitamine B12. Het bevat bovendien meer ijzer dan rund- en lamsvlees en minder vet dan kipfilet. In tegenstelling tot de meeste vleessoorten heeft het Cervena hert, door de intense en tegelijkertijd subtiele smaak, geen hoog vetgehalte nodig om lekker te zijn. Hierdoor kun je ook de echte liefhebber van dooraderd vlees verrassen met de smaak van Cervena hert.


Cervena-schnitten
In samenwerking met Ruig Wild en Gevogelte biedt Sligro een mooie selectie Cervena-schnitten aan, zowel vers als uit de diepvries. Zo kun je onder meer kiezen voor hertenspiesen en de technische delen van de bout: de rump, het spierstuk, de bovenbil en platte bil (al dan niet geportioneerd), waarvan je eventuele afsnijdsels uitstekend in worst of als tartaar kunt verwerken. De filet is ongevliesd, panklaar of geportioneerd verkrijgbaar. De hertenhaas, de frenched racks en de zadelfilet zijn als hele delen in het assortiment opgenomen.

Culinaire creaties
Door Cervena nu op de kaart te zetten, kun je jezelf onderscheiden: het is vernieuwend, lekker puur en je kunt er culinair gezien alle kanten mee uit. Zo combineert de karakteristieke, volle, verfijnde smaak niet alleen goed met kerstklassiekers als rodekool, spruitjes en rodewijnsaus. Ook zomerse smaken als mango, perzik en rood fruit vormen een hemelse match. De bereidingswijzen zijn eindeloos, dus of je nu kiest voor roken, grillen, (roer)bakken of roosteren, je kunt als chef al je creativiteit kwijt in gerechten met dit heerlijke vlees. Wat dacht je van een steak tartare, een carpaccio, een zomerse salade met gegrild hert of gewoon een simpele rosé gebakken biefstuk met zomerse garnituur?

 


Animal Welfare Protocol
Silver Fern Farms is een van de weinige gespecialiseerde bedrijven met een licentie voor het Cervena-label. Zij voldoen, net als de farms waarmee zij samenwerken, aan de strenge eisen van The New Zealand Food Safety Authority. Dit garandeert onder meer een natuurlijke productie van het vlees en de hoogste kwaliteitsstandaard met betrekking tot het welzijn en de gezondheid van de dieren, de voedselveiligheid, de traceerbaarheid en het in stand houden van het natuurlijke landschap. Daarnaast wordt er gewerkt volgens het Animal Welfare protocol. Ook hierbij staat het welzijn van de dieren voorop en zijn er strenge regels met betrekking tot het transport, de slacht en de verwerking. Hierdoor heeft het vlees een perfecte pH-waarde. En dat proef je!


Gek op Cervena
Niet iedereen is even gecharmeerd van geschoten wild. Voor hen is het gecultiveerde Cervena hert een goed alternatief. Michaël Ruig: “Mensen die soms huiveren om wild te eten, zijn veelal razend enthousiast over dit Nieuw-Zeelandse hertenvlees. We horen vaak dat ze gek zijn op dit vlees omdat het supermals is. Zij komen dan ook vaak terug om andere delen van het hert uit te proberen.”