Grüner veltliner

Hemelse smaken

Hopelijk geen onbekende, de Grüner Veltliner! Het is de witte wijn uit Oostenrijk die al een tijdje bezig is aan een opmars en op de Amerikaanse markt liefkozend Groovy wordt genoemd.

Wijn van de Grüner Veltliner-druif is hip and happening.
Daar zijn twee goede redenen voor. Ten eerste is zijn herkomst uniek, want hij doet het vooral erg goed in Midden-Europa, met name in Oostenrijk. Ten tweede sluit de smaak helemaal aan bij de wens van de moderne consument: een herkenbare smaak, aromatisch, niet log, zwaar of zoet, maar droog, verfijnd, met frisse zuren en niet te veel alcohol.

Het paradepaardje
In Oostenrijk vindt wijnbouw alleen plaats in het vlakkere deel van het land, bij Wenen, en de Grüner Veltliner is het paradepaardje. De Wachau wordt over het algemeen beschouwd als het beste wijngebied van het land. Het ligt 80 kilometer ten westen van Wenen, op de uitlopers van de bergen die verder het domein zijn van skiërs en snowboarders. De wijngaarden met een bijzondere bodem van leisteen en kalk liggen prachtig op de hellingen en terrassen langs de rivier de Donau. Het gebied is dan ook opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst en loopt van de steden Melk tot aan Krems.

Domäne Wachau
Juist hier, op de rotsige terrassen langs de Donau, gedijt de Grüner Veltliner het beste. Ruim de helft van de 1400 hectare wijngaarden is dan ook met deze druif aangeplant. De grootste producent van de streek is Domäne Wachau, een coöperatie van 250 families, samen goed voor 440 hectare wijngaard. Deze wijnmakers verkeren in een luxepositie, want ze hebben elk jaar de beschikking over de opbrengst van honderden kleine wijngaarden. De druiven van de beste wijngaarden worden apart gehouden en daarom kan de coöperatie ook echte topwijnen maken.

Vol van smaak
De Grüner Veltliner kan zich in verschillende gedaantes presenteren, afhankelijk van de bodem, de ligging en de wijnmaker. Hij kan rank, springerig en opwekkend zijn, maar ook gedistingeerd, elegant en vol van smaak. Om dat onderscheid ook op de fles duidelijk te maken, hebben de wijnmakers uit de Wachau zich verenigd en afspraken gemaakt over het type wijn. Ook Domäne Wachau doet mee. Zo is de Steinfeder de lichtste wijn: fris en opwekkend en met maximaal 11% alcohol. De Federspiel wordt gemaakt van rijpere druiven: deze zijn zoeter, bevatten meer alcohol en zijn voller en rijker van smaak. De top is de Smaragd: de druiven worden optimaal rijp geoogst, het bevat minimaal 12,5% alcohol en is zeer geconcentreerd, rijk en vol van smaak. Deze wijn is zo krachtig dat het ook nog kan rijpen op de fles. Smaragd verwijst overigens niet naar de edelsteen, maar is de naam van een veel in de wijngaarden voorkomende hagedis.

Oostenrijk is hip & happening met deze frisse krachtpatser

Domäne Wachau Gruner Veltliner Smaragd
Deze smaragd van Domäne Wachau heeft de prachtige naam Himmelstiege, vernoemd naar een van de hoogstgelegen wijngaarden bij de stad Urstein. Deze wijn heeft een frisse geur, met citrus en een vleugje mandarijn. In de smaak: rijp geel fruit, peer, limoen en mineralen. In de afdronk proef je de voor de druif typische wittepepersensatie. Goede balans in zoet, body en frisheid. Bovendien een wijn die nog aan smaak kan winnen naarmate hij wat ouder is. Echt een topwijn dus! Naast deze topper heeft Sligro nog 6 andere soorten Grüner Veltliner in het assortiment. Onze wijnspecialisten kunnen je er alles over vertellen. Een overzicht van de wijnen vind je achterin het magazine bij de artikelinformatie.