Gyoza met shiitake & kant-en-klare dim sum

Voor 20 snacks
Bereidingstijd: 45 minuten

3 el zonnebloemolie
300 g shiitake, grof gehakt
1 bosje lente-ui, fijngesneden
4 cm verse gember, geschild en fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el sesamzaad
100 g Chinese kool, chiffonade
20 gyozavellen
kant-en-klare dimsum naar keuze
4 el Tomasu sojasaus
2 el rijstazijn
enkele druppels chili-olie
sesamolie, naar smaak

1. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en bak hierin de shiitake met de lente-ui, gember, knoflook en sesamzaad circa 10 minuten. Voeg de Chinese kool toe en bak nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
2. Zorg voor wat samenhang door de staafmixer een paar keer in het mengsel te zetten. Maak het echter niet te fijn. Schep een eetlepel op het midden van een gyozavel. Maak de randen nat, vouw de gyoza dubbel en plooi de rand zodat de kenmerkende gyoza-vorm ontstaat. Leg op een theedoek en maak op dezelfde manier meer gyoza tot de vulling op is.
3. Verhit de overige olie in een hapjespan en bak hierin de gyoza op niet te hoog vuur in circa 10 minuten aan de onderkant lichtbruin (keer ze niet). Blus af met water tot ze half onderstaan en stoom met deksel op de pan in circa 5 minuten gaar. Laat dan het water verdampen zonder deksel.
4. Bereid intussen de kant-en-klare dimsum volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Meng de sojasaus met de rijstazijn en chili-olie. Serveer de gyoza en de dimsum op verschillende borden, met de dip.

Variatie
Traditioneel wordt er vaak varkensgehakt gebruikt, maar je kunt gehakt van kippendijen of uitgebeende eendenbouten gebruiken. Gebruik dan iets minder dan de 300 gram, want vlees krimpt minder dan shiitake. Maal het vlees fijn met de gehaktmolen en meng met de nog rauwe ingredi├źnten. Breng op smaak met peper en zout. Vul de gyoza met dit gehaktmengsel. Bak en stoom de gyoza zoals in het recept.

Kcal per persoon: 80