De gouden basis voor frituursucces

Vrijwel iedere horecagelegenheid frituurt: van de lokale dorpskroeg tot gerenommeerde sterrenzaken. Waar frituren vroeger een ongezond imago had, ligt dat vandaag de dag genuanceerder. Aan de basis van verantwoord en lekker frituren staat goed frituurvet. Eigen merk Kern biedt diverse varianten.

De producten van Kern zijn populair bij cafetaria’s en snackbars, cafés, sportkantines en andere horecagelegenheden. Dat is niet alleen te danken aan de hoge kwaliteit en de herkenbare smaak, maar ook aan de bijzonder scherpe prijs. Een van de meest succesvolle producten van Kern is frituurvet.

Supersnel proces
Frituren is een bereidingswijze die niet alleen bij frites en snacks maar bij steeds meer andere ingrediënten wordt toegepast. Wat gebeurt er precies als je iets frituurt? Het product wordt ondergedompeld in zeer hete olie, waardoor de buitenkant in een mum van tijd gaar is. Het buitenlaagje dat zo ontstaat fungeert als een soort verzegeling waar de olie niet doorheen kan. In het product wordt het vocht omgezet in stoom, waardoor het van binnenuit gaart.

De juiste temperatuur
Van groot belang is dat de temperatuur goed is. Is deze te laag, dan komt er olie in het product. Is de temperatuur te hoog, dan droogt het product uit. De ideale temperatuur om te frituren verschilt per product. Bij versgesneden frites is het aan te raden deze voor te bakken op 140℃ en af te bakken op 175℃.

Frituurvet van Kern

De vloeibare frituurvetten van Kern zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 10L.
Het complete assortiment:
■ Frituurvet Neutraal (ook in verpakking van 3 l)
■ Frituurvet Super
■ Frituurvet Basis
■ Frituurvet Premium (ook in verpakking van 3 x 5 l)
■ Frituurolie Omega

Van vis tot banaan
Frituren kan met heel veel producten. Het is te vergelijken met producten die geschikt zijn voor fondue, zoals vlees, vis en allerlei gepaneerde ingrediënten. Sommige groenten kun je ook frituren. Denk aan champignon,ui en courgette. Belangrijke stelregel is dat het product niet te veel vocht bevat. Fruit bevat over het algemeen veel te veel vocht, maar een banaan is wel weer prima geschikt om te frituren.

Verantwoord frituren
Het is een aanrader om te frituren volgens de regels van Verantwoord Frituren. Deze campagne is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland en MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten. Horecagelegenheden die Verantwoord Frituren, bakken in vloeibaar frituurvet en houden zich aan een aantal spelregels, zoals ‘verwijder overtollig ijs van bevroren producten’. Dit zorgt voor een mooi, krokant eindresultaat.

Meetapparatuur
Een handig hulpmiddel is professionele meetapparatuur om de kwaliteit van het frituurvet te meten. Zo kun je het juiste verversmoment precies vaststellen. Je voorkomt dat je daarmee te laat ververst, wat de kwaliteit van het gefrituurde product niet ten goede komt.

Topvetten
Kern biedt verschillende varianten vloeibaar frituurvet. Frituurvet Neutraal is een prima basiskeuze. De Super-vetten zijn bijzonder rijk aan onverzadigde vetzuren, met een transvetzuurgehalte lager dan 1 procent. Frituurvet Premium heeft dezelfde eigenschappen als Super, maar gaat nog langer mee.

50 soorten snacks, 42 sauzen
Het merk Kern bestaat al sinds 1978 en is het oudste eigen merk van Sligro. De snacks, sauzen en vetten van Kern hebben dan ook een goede naam opgebouwd. Kern is het merk achter maar liefst vijftig soorten snacks, zoals frikandellen, hamburgers, gehaktballen, kaassoufflés, mexicano’s, loempia’s en kroketten. Daarnaast biedt Kern 42 verschillende sauzen, waaronder natuurlijk de succesnummers mayonaise en tomatenketchup. Het assortiment wordt compleet gemaakt met frituurvet en margarine in diverse varianten.