Natural blue tea – Blauwe magie

Crusio staat voor pure thee van het seizoen, die wordt ingekocht in allerlei landen. Theesommelier en drijvende kracht Kiona Malinka reist de wereld af op zoek naar nieuwe varianten. Haar nieuwste ontdekking? Een plantje dat zorgt voor een prachtig blauw gekleurde thee die door toevoeging van zuur verandert van kleur.

Kiona Malinka kan eindeloos praten als het over thee gaat. Deze drank is haar passie. Toch is ze zich pas een jaar of zes geleden in het product gaan verdiepen. “Op de hotelschool leerde ik nauwelijks iets over thee. Dat vind ik gek, want het is het enige product dat je zelf zet en niemand vertelt je hoe dat precies moet!” Vanuit haar eigen horecazaak, een overgenomen ijssalon, besloot ze thee te gaan benaderen als wijn: “Waar komt het vandaan, welke soorten zijn er allemaal en wat is ermee mogelijk?”

Theesommelier met een missie
Dus toog ze eerst naar de bakermat China en vervolgens ook naar andere landen en raakte “extreem gefascineerd”. Zo’n vijf jaar geleden zette ze de stap om een eigen theemerk te beginnen, Crusio Thee. En nu is ze theesommelier met een missie. “Ik heb de wens en de ambitie om de perceptie van thee te veranderen. Aan de ene kant ben ik inkoper: ik bezoek de boeren die thee verbouwen. We hebben nu thee uit veertien landen van vijfenzestig boeren. Ook ben ik heel veel aan het proeven: zo’n tweehonderd samples per week. Daarnaast wil ik alles wat ik ontdek delen. Ik wil erover praten, workshops geven en instructievideo’s maken. Ik wil horecaondernemers inspireren om meer te doen met thee, ook in gerechten.” Ze bereikte al uiteenlopende ondernemers: van eigenaren van bioscopen en bistro’s tot chefs als Sergio Herman.

Blauwe bloemen
In haar zoektocht naar nieuwe soorten ontdekte ze in Thailand iets heel bijzonders: blauwe bloemetjes die bij het opschenken van heet water de drank binnen een paar tellen lichtblauw laten kleuren. Als je het nog even langer laat trekken wordt het indigoblauw. “Het lijkt onnatuurlijk, maar het is puur natuur, vandaar de naam Natural Blue Tea. En het smaakt ook nog goed, lekker kruidig en bloemig. De smaak staat voor mij namelijk altijd op één.”

Zuur toevoegen
Extra speciaal is dat de kleur verandert zodra je er zuur aantoevoegd. Maak bijvoorbeeld lekkere cockails  of non-alcoholische lemonades door ijsklontjes te maken van de blauwe thee en te serveren met Fentimans Lemonade. “Dit maakt het tot een enorm aantrekkelijke thee voor op het terras.”

 

De juiste bereiding
Theezetten hoeft niet veel tijd te kosten en het is niet moeilijk, zegt Kiona. “Als je er maar over nadenkt hoe je het precies aanpakt. Je kunt de tea maker van Crusio Thee gebruiken, maar ook op andere manieren kun je goed theezetten. Zaken als temperatuur, grammage, de kopjes waar je de thee in serveert, dat speelt allemaal een rol. Op de verpakkingen geven we tips. Het is erg belangrijk dat de hoeveelheid klopt. Met te veel of te weinig thee kun je de smaak verpesten. En dat is natuurlijk zonde.”

Van blauw naar roze
Je kunt Natural Blue Tea op verschillende manieren serveren. Vijf voorbeelden:

1. Als warme thee kun je er schijfjes citroen of plakjes gember bij serveren. Met het toevoegen van deze ingrediënten verandert het blauw in roze of paars.
2. Koud geserveerd afschenken met tonic zorgt voor een mooi paars resultaat.
3. Voor een frisse, blauwe ice-tea serveer je de thee koud met een takje munt erbij. Een perfect zomerdrankje.
4. De mogelijkheden voor cocktailbars en strandtenten zijn eindeloos. Maak een cocktail met rum. Met een scheutje van deze thee krijgt de cocktail een roze laagje en een pepertje in de smaak.
5. Bovendien kan deze thee met het opvallende blauw een dessert of een ander gerecht een aparte twist en een kruidige toevoeging meegeven.