De veelzijdigheid van rijst

Het exclusieve merk Shagaï van Sligro biedt zes soorten rijst van topkwaliteit, afkomstig uit alle delen van de wereld. De diverse varianten zijn op veel inspirerende manieren toe te passen.

Jasmijnrijst

Jasmijn- of pandanrijst is een droogkokende rijst uit Thailand, met een lange, mooi witte rijstkorrel en een volle smaak. De Thai beschouwen deze rijst als een delicatesse, bij uitstek geschikt voor feestelijke gelegen­heden. Deze rijst leent zich prima voor ­dessertbereidingen.

 

Basmatirijst

Basmatirijst komt oorspronkelijk uit het noorden van India. Basmati betekent geurig, wat helemaal van toepassing is op deze langkorrelige, droogkokende rijst. Dankzij die geur en de volle smaak wordt deze rijstsoort beschouwd als een van de beste ter wereld. Zeer geschikt voor oosterse, kruidige gerechten.

 

Parboiled rijst

Parboiled rijst, uit Amerika, wordt voor­gestoomd in het kaf en vervolgens gepeld en geslepen. Hierdoor blijven veel van de voedingsstoffen in de rijst ingesloten en is deze na het koken extra stevig. Parboiled rijst is dan ook zeer geschikt voor roerbakgerechten.

Arborio

Arborio is een toprijst uit het noorden van Italië en de bekendste rijst voor risotto. Het is een licht klevende rijst, met een grote, bijna ronde korrel, die bij het bereiden veel vocht en kruiden opneemt maar wel voldoende stevig blijft. De korrel blijft stevig doordat de kern rijk is aan zetmeel.

 

Bahia paellarijst

Bahia paellarijst is een korte, dikke Spaanse rijstsoort met een groot absorberend vermogen. Afkomstig uit de provincie Valencia, de bakermat van de paella. Als de rijst iets afkoelt, gaan de korrels wat aan elkaar plakken, maar blijft de rijst voldoende los.

 

Wilde rijstmix

Wilde rijstmix is een mix van parboiled, wilde en rode rijst. De mix bevat weinig koolhydra­ten en is rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Heel lekker in combinatie met vis en gevogelte. De wilde rijst uit Noord-Amerika heeft een nootachtige smaak en zorgt samen met de Aziatische rode rijst voor een kleurrijk effect.

Rens Diederiks (33), culinair adviseur van Sligro Rotterdam Spaanse Polder:
“Shagaï rijst is ontzettend veelzijdig. Ik maak er bijvoorbeeld graag desserts mee, waar ik heel erg van houd. Jasmijnrijst is een jongere rijstsoort met een zoete smaak en een noot­achtige geur. Deze rijst leent zich erg goed voor desserts, zoals mijn ‘rijstepap met kokosmelk, Koreaanse rijstballetjes en rijstcrème’. De basmati gebruik ik ook graag, die heeft een fijne
geur en is erg geschikt voor curry’s. Alle rijst van Shagaï is makkelijk in de bereiding en de prijs-­kwaliteitverhouding is top. Ik ben echt een fan van deze rijst.”

Binnenkort krijgt het merk Shagaï een geheel nieuwe uitstraling en worden producten als quinoa en gerst aan het assortiment toegevoegd.