Eerlijk wild met een goed verhaal

Het wild van verspartner Ruig Wild en Gevogelte staat garant voor kwaliteit, traceerbaarheid en respect voor het dier. We kopen het direct in bij de bron en de vakkundige jagers houden rekening met de vaste jachtperiodes per wildsoort. Ontdek een eerlijk product met een goed verhaal.

We noemen het wild van Ruig niet voor niets eerlijk. Want:

  1. Het komt van dichtbij
    Vrij wild of jachtwild is eigenlijk gewoon het ultieme scharrelvlee. Deze dieren hebben een goed leven in de vrije natuur gehad, zelf voedsel bij elkaar gesprokkeld en voor nageslacht gezorgd. Verspartner Ruig haalt veel wild uit het oosten en noordoosten van Nederland. En ook de natuur net over de grens in Duitsland is een prima bron voor smaakvol wild van topkwaliteit.
  2. Jagers jagen met respect
    In de Flora- en faunawet zijn regels over de uitoefening van jacht, schadebestrijding en beheer vastgelegd. Daarbij moeten jagers zich houden aan zogeheten weidelijkheidsregels: gedragsregels voor alle jagers. Jagen met respect, daar draait het om bij de jagers waarmee Ruig samenwerkt. Zij zorgen dat dieren niet onnodig lijden en dat er zo min mogelijk van de dieren verloren gaat.
  3. Jagers hebben een jachtdiploma
    Ruig heeft in de loop der jaren veel goede contacten opgebouwd met diverse jagers in Nederland. Deze jagers houden zich niet alleen bezig met jagen, maar ook met beschermen, beheren en benutten van de natuur. Ook hebben ze na een opleiding van ongeveer een jaar allemaal een jachtdiploma van de Stichting Jachtopleidingen Nederland behaald.

Waar de bijzondere smaak vandaan komt
Vlees van wild uit de natuur smaakt anders dan elk ander vlees. Het dier heeft in vrijheid geleefd, zelf voedsel verzameld en vooral ook veel bewogen. Het vlees is daardoor vaak donkerder, beter doorbloed en heeft een veel vollere smaak dan ‘tam’ vlees. Elk wildsoort heeft zijn specifieke smaak. Zo is hert mild van smaak en heeft haas juist de meest krachtige wildsmaak.

Rijpen: voor meer malsheid en smaak
Voor topkwaliteit geschoten wild moeten de dieren altijd los van elkaar hangen in een koele ruimte. Zo kan het vlees in enkele dagen ‘besterven’. Dit maakt het mals en geeft het meer smaakt. Daarna worden de huid en veren verwijderd en voor een tweede keer gekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Serveer het ook makkelijk en snel
Wild kost veel tijd? Ruig heeft enkele producten in het wildassortiment die je snel en gemakkelijk serveert. Zoals de Quick and easy Poldergans, in twee varianten:

Sous-vide bereide poldergansfilet: het grote voordeel van deze vacuümtechniek is dat de fijne smaak ontzettend goed behouden blijft en dat het vlees supermals wordt. Even om en om bakken en je serveert een op-en-top Hollands wildproduct.

Gekonfijte poldergansbout: een heerlijk, mals stukje wild. Volledig gegaard, kant-en-klaar en met een authentieke wildsmaak zonder onnodige toevoegingen. Eenvoudig te verwarmen in de verpakking. Voor de finishing touch leg je de poldergansbout nog enkele minuten onder een warme grill.

Tip: Nieuw-Zeelands hert
Probeer ook eens Nieuw-Zeelands hert. Dit vlees is het hele jaar door verkrijgbaar en perfect te gebruiken als opstart van het wildseizoen. Het is duurzaam vlees, heeft mede door de handige versnijdingen een korte bereidingstijd en is extreem laag in vet- en cholesterolgehalte, terwijl het boordevol vitaminen en mineralen zit. Het hertenvlees van Ruig komt van de Silver Fern Farms, de meest vooraanstaande leverancier van Nieuw-Zeelands hertenvlees.

Welk wild wanneer?
Via Ruig verkrijgbaar jachtwild uit eigen land:
 

Poldergans, wild konijn en houtduif: het hele jaar door
Wild zwijn: 1 juli tot 31 januari
Wilde eend: 15 augustus tot 31 januari
Hert: 1 september tot 16 maart
Haas: 15 oktober tot 31 december
Fazant: 15 oktober tot 31 januari
Reegeit: 1 december tot 16 maart
Reebok: 1 april tot 15 september