Bao-buns met gebakken buikspek

10 stuks

1 kilo buikspek
10 g zout
3 teentjes knoflook
5 cm gember
1 rode peper
2 el bruine suiker
3 el vissaus
150 ml hoisinsaus
1 el limoensap
10 gua bao-buns

Voor de garnering
50 g worteljulienne
50 g fijngesneden rode kool
½ rode peper in ringetjes
2 bosuitjes in ringetjes
50 g ananasstukjes
1 bakje shiso purper.

1. Bestrooi 1 kilo buikspek met 10 g zout en doe in een ovenschaal.
2. Dek af en gaar het vlees 2,5 uur in een oven van 120ºC.
3. Laat afkoelen en laat een nacht in de koeling staan (het vlees neemt dan het bereidingsvocht weer op).
4. Snijd het vlees in plakken en de plakken in reepjes.
5. Bak ze in een koekenpan in twee delen krokant in het eigen vet. Laat uitlekken.
6. Bak 3 teentjes fijngehakte knoflook, 5 cm verse fijngehakte gember en 1 fijngehakte rode peper (zaden verwijderd), een paar minuten in een paar eetlepels bakvet.
7. Voeg 2 el bruine suiker, 3 el vissaus en 150 ml hoisinsaus toe.
8. Breng aan de kook en laat een paar minuten indampen.
9. Voeg het spek toe en warm alles nog 5 minuten goed door met een deksel op de pan. Breng op smaak met 1 el limoensap.
10. Stoom 10 gua bao-buns (uit de diepvries). Vul ze met het spek en de saus en leg ze tegen elkaar op een schaal met de opening naar boven. Houd een beetje saus apart.
11. Garneer de broodjes met 50 g worteljulienne, 50 g fijngesneden rode kool, ½ rode peper in ringetjes, 2 bosuitjes in ringetjes, 50 g ananasstukjes en 1 bakje shiso purper. Lepel er nog een beetje saus op.