Aubergines met baba ganoush en knoflookchips

Voorgerecht of snack voor 8 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten oventijd

Aubergines met baba ganoush
8 (mini-)aubergines van ca. 80 g per stuk
6 el extra vierge olijfolie
2 el tahinpasta
1 teentje knoflook
½ citroen
zout en peper
Korianderolie
200 ml extra virege olijfolie
½ bosje verse korianderblaadjes
Pompoendip
1 kleine Hokkaidopompoen
(400 g)
4-6 el olijfolie
1 el tijmblaadjes
1 tl komijnpoeder
sap van ½ citroen
Garnering
1 recept knoflookchips (zie extra recept)
2 el Taggiasche olijven
2 el geroosterde pompoenpitten

1. Halveer de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees kruislings in zonder door de schil te snijden. Besprenkel de aubergines met twee eetlepels olie en leg ze met de snijkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier of siliconen matje.
2. Bak de aubergines 30 minuten in een oven van 180°C totdat het vruchtvlees zacht genoeg is om uit de schil te
scheppen.
3. Schep het vruchtvlees uit de schil (laat wat zitten zodat de schil stevig genoeg blijft om te staan). Pureer het zachte auberginevlees in de keukenmachine met de overige ingrediënten tot een smeuïge baba
ganoush. Vul de auberginehelften hiermee.
4. Pureer voor de korianderolie de olie met de koriander zo fijn mogelijk met de blender of staafmixer. Bewaar in een knijpflesje.
5. Schil voor de pompoendip de pompoen, snijd het vruchtvlees in blokken en meng met de olie, tijm en komijnpoeder. Rooster de pompoen op 20 minuten 165°C gaar en zacht. Pureer de pompoen met het citroensap en peper en zout naar smaak tot een frisse en smakelijke dip.
6. Maak ringen van de pompoendip op borden. Zet hierop een gevulde aubergine en serveer er knoflookchips bij. Besprenkel met de korianderolie en garneer met olijven en geroosterde pompoenpitten.

Knoflookchips
1 liter plantaardige, neutrale frituurolie, zoals koolzaad-, soja- of druivenpitolie
1 bol knoflook, de teentjes gepeld en geplet
500 g frietaardappelen (bijvoorbeeld Agria), gewassen

Extra
mandoline

1. Zet de olie met de knoflook in een pan op het vuur en laat 1 uur trekken op 50°C (of vacumeer knoflook en olie en laat 1 uur trekken in een warmwaterbad van 50°C of afgedekt in de combisteamer met stoom op 50°C).
2. Snijd de aardappelen flinterdun met een mandoline, was ze in koud water en dep ze goed droog.
3. Verhit de knoflookolie in een wok of frituurpan tot 150°C en frituur hierin de aardappelschijfjes in gedeeltes tot ze bruin kleuren en vrijwel niet meer bruisen.
4. Haal uit de olie, laat uitlekken en afkoelen. Bestrooi met weinig zout.