Exclusieve smaakmaker

Allround avocado

Kan de avocado ons nog verrassen? Jazeker! Bijvoorbeeld met avocado-olie, maar ook door de pit te gebruiken. We laten je zien welke culinaire toepassingen je erop los kunt laten. Dit varieert van poeder en boter tot zelfs honing. Een echt exclusieve smaakmaker.

Avocado-olie
De avocado dook de afgelopen jaren overal op en kreeg zelfs zijn eigen emoji. Toch is het gebruik van avocado nog lang niet uitgeput: je kunt hem ook op heel andere manieren inzetten in de keuken. Zo wordt er olie uit avocado gewonnen, meestal afkomstig van avocado’s uit Ecuador, Chili of Israël. Het winnen van avocado-olie kan op twee manieren: van het vruchtvlees en van de pit. Voor avocado-olie van het vruchtvlees wordt uit rijpe avocado’s de pit verwijderd, waarna het vruchtvlees, inclusief de schil, wordt gemalen en gecentrifugeerd. Een andere methode is om juist de pitten te gebruiken. Die worden dan schoongemaakt, in stukken gesneden en ‘koud’ gemalen of geperst. Avocado-olie is erg gezond, heeft een milde, boterachtige smaak en een hoog verbrandingspunt. Hierdoor kan het worden gebruikt om in te koken, te bakken of zelfs te frituren. De olie is vrij kostbaar, maar als exclusieve smaakmaker is hij perfect. In mayonaise bijvoorbeeld, of als dressing.

Avocadopoeder
De pit van de avocado kan ook worden gebruikt als topping. In gemalen versie, welteverstaan. Aangezien de pit erg hard is, moet je daar wel wat moeite voor doen. Het makkelijkste is om hem te raspen. Verwijder eerst de bruine laag die om de pit zit, rasp de pit en vang het poeder op. Het poeder kun je vervolgens roosteren op laag vuur. Een andere optie is om de pit in zijn geheel te roosteren en vervolgens te vermalen in een zeer krachtige keukenmachine. De smaak is bitter, dus een klein beetje poeder is al snel voldoende voor een pittige touch.

Avocadoboter
Van avocadopitten kan ook boter worden gemaakt. Hiervoor wordt de pit gedroogd, licht geroosterd en daarna gemalen. Vervolgens wordt het stevig opgeklopt met lauwwarm water en daarna afgekoeld. Met een zeef wordt de boter gescheiden van het water. Avocadoboter kan ook worden gemaakt van de halfvaste deeltjes van avocado-olie. Deze botervariant serveer je bijvoorbeeld bij brood, maar is tevens goed bruikbaar in patisserie. Handig als lactosevrij alternatief!

Honing
Je zou het niet verwachten, maar er wordt ook honing van avocado gemaakt. Nou ja, van de bloemen van de avocadoboom dan. Bijen zijn essentieel voor het bestuiven van avocadobomen en voor het ecologisch evenwicht. Als er geen pesticiden worden gebruikt, kunnen de bijen honing maken van de nectar van de avocadobloemen. De avocadobloemen maken de honing vrij donker van kleur en zorgen voor een pittige, kruidige smaak.

De milde boterachtige smaak maakt avocado-olie perfect als exclusieve smaakmaker