Alain Thiénot: lefgozer

Je moet het maar durven: een nieuw Champagnehuis starten. Dan moet je opboksen tegen grote Champagnehuizen die al honderden jaren bestaan en mondiale naamsbekendheid hebben. Alain Thiénot deed het toch in 1985. En nu kent de hele wereld ook zijn naam!

Alain Thiénot volgde in 1973 zijn vader op als ‘courtier de vin’, makelaar in wijn. Hij woonde en werkte vlak bij Reims, midden in het Champagnegebied. Omdat de grote Champagnehuizen zelf geen of maar weinig eigen wijngaarden hebben, kopen ze elk jaar druiven van boeren die zelf geen champagne maken of een overschot hebben. Een ‘courtier’ brengt druiventeler en wijnbedrijf bij elkaar. Alain Thiénot kent daardoor niet alleen de streek op zijn duimpje, hij kent ook alle druiventelers, weet hoe ze werken, waar hun beste percelen liggen en wat de kwaliteit van hun oogst elk jaar is. Die kennis kwam hem goed van pas toen hij besloot zelf Champagne te gaan maken.


Een droom die uitkomt
Alain koesterde al langer de droom een eigen Champagne te maken. Hij wist dat hij een groot risico nam, maar omdat hij de streek en de wijngaarden zo goed kende, zette hij door. Toen hij zes hectare wijngaarden in het dorp Ay kon kopen, greep hij zijn kans. En omdat voor de productie van Champagne langdurige rijping op fles onder donkere en koele omstandigheden noodzakelijk is, kocht hij daarnaast in Reims enkele leegstaande kelders op. Al snel bleken de wijngaarden niet voldoende op te leveren en moest hij druiven bijkopen – gezien zijn achtergrond natuurlijk geen enkel probleem. Zo beschikte Alain vanaf het begin over het allerbeste basisfruit. In de loop der jaren breidde hij zijn wijngaarden uit tot zo’n dertig hectare.

Finesse, fruit en frisheid
Een nieuwe Champagne moet een eigen, onderscheidende stijl hebben. Alain wist welke stijlen bij handelaren en in restaurants populair waren, maar nam ook hier een risico. Hij wilde eerst en vooral de Champagne maken die hij zelf graag drinkt! Een stijl die hij definieert met de woorden: finesse, fruit en frisheid. Het werkte: prijs, kwaliteit en smaaktype sloegen direct aan. Binnen enkele jaren werd zijn Brut een van de meest geschonken Champagnes binnen de Franse  gastronomie! De jonge lefgozer had zijn doel bereikt. Enkele jaren geleden namen zijn kinderen Garance en Stanislas de leiding over. Maar Alain kijkt nog steeds over hun schouders mee.


Proefnotitie
De Thiénot Brut is gemaakt van 45% Chardonnay, 35% Pinot Noir en 20% Pinot Meunier. Een kleine bubbel geeft een prettige, zachte tinteling in de mond. In geur en smaak brioche, peer, een beetje gist en wat amandel. Een zeer verfijnde champagne met een goede balans en een lange, milde afdronk. De Thiénot Rosé is gemaakt van 45% Pinot Noir, 35% Chardonnay en 20% Pinot Meunier. De kleur komt van een deel rode wijn, gemaakt van oude stokken Pinot Noir. In de geur en smaak veel fris rood fruit. Een elegante champagne, als feestelijk aperitief, maar ook een fijne begeleider van lichte voorgerechten aan tafel.

 

Alain wilde champagne maken die hij zelf graag drinkt.
Een stijl die hij definieert met de woorden finesse, fruit en frisheid.