Cépagewijn: gemaakt van één druivenras

100% wijn

Cépagewijnen worden gemaakt van één druivensoort. Een van de wijnhuizen waar deze wijnen worden geproduceerd, is het Franse familiebedrijf Domaine Roux. Maak kennis met 100% Pinot Noir en 100% Chardonnay van dit gerespecteerde wijnhuis.

Een wijnproducent heeft twee opties: een wijn maken van één bepaalde druivensoort of van twee of meer soorten. In het eerste geval is er sprake van een (mono)cépage- of varietalwijn, in het tweede van een assemblage of blend. De naam cépagewijn is afgeleid van het Franse cépage, dat druivenras betekent.

Van één druivenras
Een cépagewijn is voor minimaal 85 procent gemaakt van één druivenras. Deze druif staat dan ook op het etiket vermeld, bijvoorbeeld een Chardonnay uit Australië of een Pinot Gris uit de Elzas. Toch is dit niet altijd het geval: er zijn wijnstreken waar wijnen worden maakt van één druivenras, maar waar de druif niet op het etiket wordt genoemd. Voorbeelden hiervan zijn onder andere witte Bourgogne (gemaakt van Chardonnay) en rode Barolo (gemaakt van Nebbiolo).

Wijnhuis Domaine Roux
Een van de wijnhuizen waar ­bijzondere cépagewijnen vandaan komen, is het Franse Domaine Roux, dat al sinds 1885 bestaat. Vandaag de dag is zowel de vierde als vijfde generatie actief in dit gerespecteerde familiebedrijf, gevestigd in het dorpje Saint-Aubin. De huidige eigenaren, de broers Sebastien en Matthieu Roux, hebben ervoor gezorgd dat Domaine Roux Père et Fils nu een van de belangrijkste producenten in de Bourgogne is. Ze bezitten zo’n zeventig hectare aan wijngaarden in Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, een omgeving die garant staat voor verfijnde en hoogstaande wijnen op basis van de Chardonnay- en de Pinot Noir-druif. Hun eigen wijngaarden zijn niet alleen verspreid over de verschillende ­hellingen van Saint-Aubin, maar ook in andere regio’s van de Bourgogne. Domaine Roux heeft wijngaarden in bijna alle belangrijke appellations van de Bourgogne, ook de Grand Cru’s. Bijzondere namen zijn de St. Aubin, Pommard en Corton Charlemagne. Er wordt tevens wijn geproduceerd in Rully, Santenay, Chassagne, Puligny, Meursault, Beaune, Mercurey, Aloxe, Chambolle, Vougeot en Gevrey.

Prijswinnend familiebedrijf
Omdat het een echt familiebedrijf is, werkt de hele familie mee. Denis Roux verzorgt het beheer, Marie is ­verantwoordelijk voor de verkoop en adviseert consumenten die naar het kasteel komen, Christophe houdt zich bezig met de productie van wijnen en werkt in de wijngaarden. Allemaal hechten ze veel waarde aan betrokkenheid en professionaliteit. Daar staat dan ook wat tegenover, want ze zijn al met vele medailles onderscheiden. Om er een paar te noemen: winnaar van de competitie voor jonge boeren, ­winnaar van het Concours des grand vins de France de Macon, winnaar van het Concours des vignerons indépendants, winnaar van de wijnbeurs Uzès en van het Concours général Agricole de Paris.

Bourgogne Pinot Noir Moutonnière
De door de verschillende generaties Roux ­opgedane kennis levert een indrukwekkend ­aanbod ­kwaliteitswijnen op waarin het bijzondere terroir van Domaine Roux tot uiting komt. De ­invloed van de omgeving en grond waarop de druiven ­groeien is duidelijk terug te proeven. Bourgogne is het gebied van elegantie en verfijning en de Pinot Noir komt hier helemaal tot zijn recht. De Bourgogne Pinot Noir Moutonnière is zo’n kwaliteitswijn. Het is dan ook een van de populairste rode Bourgognewijnen. De lichte, fruitige smaak van de Pinot Noir gaat heel goed samen met gevogeltegerechten.

Saint-Aubin La Pucelle Chardonnay
Nog een opvallende cépagewijn van Domaine Roux is de ­Saint-Aubin La Pucelle Chardonnay. Deze is ­afkomstig uit de regio Côte de Beaune in de Bourgogne, waar ­exclusieve Chardonnays worden gemaakt. Het klimaat speelt hier ­natuurlijk ook een grote rol in de smaak. De ­gematigde ­temperaturen in de Bourgogne ­zorgen voor wijn met tonen van steenfruit, zoals ­kersen, perziken, abrikozen en ­pruimen. Deze wijn van Domaine Roux is een rijpe, ­boterachtige witte wijn met een volle smaak van tropisch fruit, vanille en zelfs iets van toast. Door de volle smaak past de Chardonnay perfect bij pittige gerechten en sauzen.