100% kroketten
In hun cafetaria in het Drentse Nieuw-Weerdinge verkopen Rien Prinsen (63) en zijn vrouw Edel ruim dertig soorten ambachtelijke kroketten. Sommige klanten rijden er kilometers voor om.

‘Sommige klanten rijden zo vijftig kilometer om voor onze kroketten

‘‘Mensen kijken soms neer op een kroket, zien het puur als een snack. En kant-en-klare kroketten die je zo uit de vriezer in het vet gooit, zijn dat natuurlijk ook. Maar de kroketten die wij maken, zijn echt van een andere orde. Ik zeg weleens dat een kroket eigenlijk het meest culinaire is wat je kunt maken. Je moet immers alle componenten juist doseren om in een klein, rond staafje een smaakexplosie te laten ontstaan. Wie eenmaal een kroket van ons heeft geproefd, begrijpt wat ik bedoel. Sommige klanten rijden er zo vijftig kilometer voor om!
Ons geheim? Smaak en kwaliteit staan altijd voorop. We werken met verse producten en voegen geen kunstmatige stoffen toe. Veel fabriekskroketten bevatten bepaalde ­hulpstoffen voor de stevigheid. Wij hebben een speciale formule ontwikkeld om diezelfde stevigheid te bereiken zonder kunstmatige toevoegingen. Daarbij moeten temperatuur en verhoudingen altijd precies kloppen. Maar die verhoudingen zijn weer afhankelijk van de overige ingrediënten. Zo zijn paling en zalm heel vet, terwijl champignons en asperges veel vocht loslaten. Voor het ‘jasje’ gebruiken we een speciaal mengsel van twee soorten paneermeel.
Eerlijk gezegd begint het succes ons wel een beetje boven het hoofd te groeien. Eigenlijk hebben we er iemand bij nodig in de keuken, maar ik vind het moeilijk om het uit handen te geven. Al meer dan dertig jaar maak ik alle vullingen zelf en rolt mijn vrouw de kroketten. Toch gaat de kroket nooit vervelen, we eten er elke dag eentje voor opening. Kroketten horen bij onze Nederlandse eetcultuur. Bovendien kan ik eindeloos blijven ­variëren. Nu laat ik me bijvoorbeeld veel inspireren door buitenlandse keukens, zoals de Indonesische en de Thaise keuken. De Green Thai Chicken is een mooi voorbeeld. In een oer-Hollandse kroket proef je volop oosterse smaken als gember, sereh, limoen, bamboe en kokos. Een bijzondere smaakervaring!”